Skip to main content

Rockskola

En Rockskola är ett utmärkt sätt att lära sig spela om man aldrig har spelat förut. Här lär du dig grunderna, du får testa olika instrument och kan bilda ditt första riktiga band.

Studieförbundet Bilda region Mitt har rockskolor i Hälsingland, Gästrikland och Dalarna. Du kan anmäla dig till gitarr, trummor, sång, bas eller keyboard. Ni blir indelade i grupper efter kunskapsnivå och ålder. Inga förkunskaper krävs.

Rockskolan finns för:

  • 9 -18 år Rockskolan Junior/Ungdom
  • Över 18 år Rockskolan Vuxna

En erfaren musiklärare leder rockskolegruppen och du är alltid välkommen att själv komma med egna låtönskningar och idéer. Rockskolan börjar varje höst i september och ni repar en timme i veckan på kvällstid. Ni kommer att ha kul, spela och lära er låtar för att slutligen ha en gemensam avslutningskonsert i maj tillsammans. Varje band får även på egen hand repa gratis i Bildas fullt utrustade replokaler under sommarlovet, juni-augusti.

Om ni är flera kompisar som vill hamna i samma undervisningsgrupp, eller om ni är ett band som vill ha hjälp att komma igång och utvecklas – notera då detta i er anmälan så försöker vi fixa det!

Inga förkunskaper krävs! Instrument finns att låna! Ta chansen!
Kursstart i Söderhamn i september varje år. Mejla din anmälan till Jonas Jonsson, kulturkonsulent på Bilda.

Rockskolan i Söderhamn sker i gott samarbete med Kulturskolan i Söderhamn.

Så började Rockskolan

Rockskolan startade i Söderhamn 1989. Sedan dess har den växt och finns nu i hela Hälsingland, Gästrikland och Dalarna. Studieförbundet Bilda är bra på rock- och popmusik. Och vi börjar också bli hyfsade på hiphop och elektronisk musik.

På många orter i Sverige finns möjlighet att gå i Bildas rockskola och lära sig grunderna i hur det är att spela i band. Du anmäler dig, hamnar i en liten grupp och får möjlighet att vara med på ett antal träffar per termin. Oavsett vad du kan innan, lär du dig att spela på lånade instrument och förstärkare ihop med andra människor. En bra ledare hjälper alla att utvecklas.

I rockskolan kan du sedan träffa andra personer som du kan bilda dina första band med. För om det är ett studieförbund som har hand om skolan finns det ofta möjligheter att klättra vidare: att till slut ha en egen replokal där du kan ställa in din egen utrustning.

Kom igång

Vill du verkligen gå in för musiken är det smart att anmäla dig till en nybörjarkurs i det instrument du valt. Sådana kurser går att nosa upp lite var som helst. Anmäl dig och spela där tills du känner dig ganska säker, därefter går du vidare till en rockskola. Beroende på hur avancerad rockskolan är kan du få allt på en gång om du anmäler dig. Du kan alltså exempelvis börja som gitarrist i en gitarrkurs, tröttna, prova trummor, fortsätta med ensemblespel och sedan prova på en mer tajt grupp där ni är ett band. Därefter kan du sätta upp ett anslag i entrén om att du söker bandmedlemmar och så rullar det på.

Bildas Rockskola

Bilda är ett studieförbund där du kan spela musik och utveckla dina tankar och idéer tillsammans med andra. När du deltar i Rockskolan kommer du att vara med i en studiecirkel i Bilda. Bilda kan erbjuda mycket mer än bara en rockskola för dig som är musikintresserad. Vi har replokaler, studios, livescener, PA-utrustning och kunniga musikkonsulenter som kan hjälpa just ditt band och dess utveckling!

 

Fler samarbeten, projekt och initiativ