Vår folkbildning tillsammans med den nationella minoriteten romer
Uppdaterad:
Studieförbundet Bilda Sydväst arbetar sedan 2022 med folkbildande insatser för och tillsammans med den nationella minoriteten romer. Nedan kan du läsa om pågående projekt och tidigare satsningar.

Genom projekten Typiskt romska och Sastimos é Romenge – Hälsofrämjande insatser för romer skapar vi trygga mötesplatser där språk, hälsa och kultur står i centrum. Projekten syftar till att stärka målgruppens delaktighet i folkbildningen, öka hälsomedvetenheten och bidra till en levande och stolt identitet.
Varför är projekten viktiga för målgruppen?
Trots erkännande som nationell minoritet lever många romer i Sverige fortfarande i ett utanförskap som påverkar hälsa, utbildning och samhällsdelaktighet. Forskning visar att romer i högre utsträckning drabbas av psykisk ohälsa, övervikt och begränsad tillgång till hälsofrämjande insatser. Samtidigt är kunskapen om folkbildning och dess möjligheter ofta låg inom målgruppen.
Våra projekt är viktiga därför att de bygger broar:
- Hälsa och välmående: Genom aktiviteter som matlagning, dans och hälsocirklar ger vi praktiska verktyg för en sundare livsstil.
- Kultur och språk: Vi stärker språket romani chib och den romska kulturen genom att integrera dem i aktiviteter och studiematerial.
- Egenmakt och ledarskap: Genom att utbilda romska cirkelledare skapar vi förutsättningar för självgående initiativ inom målgruppen.
- Tillgång till folkbildning: Genom våra insatser får fler inom målgruppen kunskap om och tillgång till studieförbundens möjligheter – en viktig ingång till bildning, gemenskap och samhällsengagemang.
”Vi hade aldrig deltagit i något sånt här innan. Det är viktigt att vi får prata på vårt språk och visa vår kultur på riktigt.”
– deltagare i hälsocirkel”Det är inte bara språk och historia, det handlar om framtid – om att vi också kan lära oss mer, utbilda oss och leda andra” – deltagare i Typiskt Romska