Skip to main content

Vår folkbildning tillsammans med den nationella minoriteten romer

Uppdaterad:

Studieförbundet Bilda Sydväst arbetar sedan 2022 med folkbildande insatser för och tillsammans med den nationella minoriteten romer. Nedan kan du läsa om pågående projekt och tidigare satsningar.

Genom projekten Typiskt romska och Sastimos é Romenge – Hälsofrämjande insatser för romer skapar vi trygga mötesplatser där språk, hälsa och kultur står i centrum. Projekten syftar till att stärka målgruppens delaktighet i folkbildningen, öka hälsomedvetenheten och bidra till en levande och stolt identitet. 

Varför är projekten viktiga för målgruppen?

Trots erkännande som nationell minoritet lever många romer i Sverige fortfarande i ett utanförskap som påverkar hälsa, utbildning och samhällsdelaktighet. Forskning visar att romer i högre utsträckning drabbas av psykisk ohälsa, övervikt och begränsad tillgång till hälsofrämjande insatser. Samtidigt är kunskapen om folkbildning och dess möjligheter ofta låg inom målgruppen.

Våra projekt är viktiga därför att de bygger broar:

  • Hälsa och välmående: Genom aktiviteter som matlagning, dans och hälsocirklar ger vi praktiska verktyg för en sundare livsstil.
  • Kultur och språk: Vi stärker språket romani chib och den romska kulturen genom att integrera dem i aktiviteter och studiematerial.
  • Egenmakt och ledarskap: Genom att utbilda romska cirkelledare skapar vi förutsättningar för självgående initiativ inom målgruppen.
  • Tillgång till folkbildning: Genom våra insatser får fler inom målgruppen kunskap om och tillgång till studieförbundens möjligheter – en viktig ingång till bildning, gemenskap och samhällsengagemang.

”Vi hade aldrig deltagit i något sånt här innan. Det är viktigt att vi får prata på vårt språk och visa vår kultur på riktigt.”
– deltagare i hälsocirkel

”Det är inte bara språk och historia, det handlar om framtid – om att vi också kan lära oss mer, utbilda oss och leda andra” – deltagare i Typiskt Romska

Projekten

Typiskt romska (2022–2024)

Typiskt romska är ett språk- och kulturprojekt som syftar till att stärka romska språk och identitet genom folkbildning. Projektet bygger på studiematerial utvecklat i dialog med romska grupper och på flera dialekter, och har använts i studiecirklar i Göteborg, Helsingborg och Åstorp.

Inom projektet har vi tagit fram:

  • Studiecirklar i romska språk och kultur
  • Föreläsningar, bland annat ”Vem är jag?”, om språk, identitet och historia
  • Nätverk för folkbildning och romska frågor, där studieförbund, folkhögskolor och andra intressenter möts.

Samarbetspartners: Romano Center i Väst och Vorta Drom i Helsingborg.
Finansierat av: Folkbildningsrådet

 ”Det var fint att få prata vårt språk och lära våra barn mer om vår historia. Man känner sig stolt.” – deltagare

Sastimos é Romenge – Hälsofrämjande insatser för romer (2022–2025)

Sastimos é Romenge fokuserar på att främja fysisk och psykisk hälsa bland den nationella minoriteten romer genom folkbildande insatser. MUCF:s utlysning riktar sig specifikt till flickor och kvinnor, men inom ramen för Sastimos é Romenge ingår även aktiviteter för pojkar och män. Projektet erbjuder en bredd av aktiviteter där hälsa och kultur möts. Projektet genomförs i Göteborg, Helsingborg och Malmö.

Inom projektet har vi genomfört:

  • Matlagningscirklar med traditionell och hälsosam romsk mat
  • Dans- och motionsaktiviteter som streetdance, salsa, romsk dans, simning, träning på gym med mera
  • Hälsocirklar med samtal om hälsa, motion och kost
  • Föreläsningar om fysisk och psykisk hälsa

Samarbetspartners: Romano Center i Väst och Vorta Drom i Helsingborg.
Finansierat av: MUCF (Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor)

”Det är inte bara dans och mat – det handlar om att lära känna sig själv och sitt folk.” – deltagare

”När vi tränar ihop eller lagar mat ihop blir vi starkare som grupp.” – deltagare

Samlad effekt

Tack vare dessa projekt har vi tagit viktiga steg för att öppna folkbildningen för en målgrupp som länge stått utanför – och samtidigt stärkt individers hälsa, stolthet och framtidstro. Vi är fortfarande i början av resan, men de resultat vi ser visar att långsiktigt och målgruppsnära arbete gör skillnad.

Tidigare projekt

Demokrati och mänskliga rättigheter för romska ungdomar (2022)
Fokus på rättigheter och ungas delaktighet.
Samarbetspart: Romano Center i Väst.
Finansierat av: Västra Götalandsregionen.