Språkträffar på öppna förskolor – IOP Malmö stad
Uppdaterad:
Genom språkträning och samhällsorientering i vardagen får nyanlända föräldrar i Malmö möjlighet att växa, delta och hitta sin plats i samhället – mitt i föräldraskapet.
Bakgrund
För många utrikesfödda småbarnsföräldrar är föräldraledigheten en tid av både stora förändringar och risk för isolering. Begränsade språkkunskaper kan göra det svårt att ta del av information, förstå samhällets strukturer eller knyta nya kontakter. Samtidigt är det en tid då många är som mest motiverade att lära sig.
Genom ett idéburet offentligt partnerskap (IOP) mellan Bilda Sydväst och Förskoleförvaltningen i Malmö stad har en modell utvecklats där språkutveckling, samhällsorientering och föräldraskap kombineras – i en miljö där deltagarna redan befinner sig.
Om projektet
Verksamheten har pågått sedan 2024 i form av IOP, och bedrivs på fyra öppna förskolor i Malmö: Hera, Familjens hus, Värnhem och Rådmansvången. Målgruppen är föräldralediga vårdnadshavare med kort tid i Sverige och begränsade kunskaper i svenska.
Språkträffarna bygger på folkbildningens metoder och utgår från deltagarnas frågor och behov. Samtalen kretsar kring teman som samhällsservice, förskolan, återvinning, jämställdhet och demokrati. Parallellt deltar barnen i sångstunder och pedagogiska aktiviteter tillsammans med förskolepersonal.
Deltagarna får ett socialt sammanhang, möjlighet att träna svenska i praktiken och ökad trygghet i kontakten med samhället. WhatsApp används för att dela material och påminnelser mellan träffarna, vilket stärker kontinuiteten.
”Att delta i språkträningen gav mig det självförtroende jag behövde för att börja på SFI.” – deltagare på Familjens hus
Bidragsgivare
Idéburet offentligt partnerskap (IOP) med Förskoleförvaltningen i Malmö stad
Kontakt
Sheena Fatahi
Verksamhetsutvecklare, Studieförbundet Bilda Sydväst
[email protected]