Skip to main content

Cirkelledarutbildning - Bäckadräkten

Uppdaterad:

Gillar du att sy och handbrodera? Då ska du hänga med i Bildas cirkelledarutbildning där Bäckadräkten är vår grund och inspiration. Du kan efter utbildningen leda din egen nyskapande folkdräktscirkel och sprida kunskapen vidare.

Folkdräkt, frihet & identitet – varmt välkommen att delta i en utbildning för att leda en nyskapande folkdräktscirkel med den ickebinära Bäckadräkten som grund och inspiration. Bäckadräkten sammanväver manliga och kvinnliga ideal och normer i svensk folkdräktstradition i en ny typ av folkdräkt – en folkdräkt för alla. 

Cirkeln är en hybridcirkel – första träffen sker online för att lära känna varandra och samtala om hur vi tillsammans kan bidra till utvecklingen av folkdräktskulturen. Där får du också veta vilket material du själv behöver införskaffa. Symaskiner, visst material till broderi och tråd finns på plats. Vi kommer också att titta på Bäckadräkten och får chans att ställa frågor till Fredy, dräktens skapare om varför de skapade en ickebinär folkdräkt.

Träffarna

Vi träffas sedan fysiskt på Folkteatern i Gävle 1-3 november.  Det sker en digital uppstart och en digital träff efter helgen i Gävle. För den som vill kan man delta även den 12 sept i en t´digital träff med deltagare som kommer att ha fysiska träffar i Skellefteå och Malmö.

Förkunskaper 

Du förväntas ha grundläggande kunskap i att sy för hand och på maskin och ha en vilja att föra hantverket vidare i en cirkel i ditt område. Till träffen tar du med dig ditt påbörjade projekt, av eget val, eller utifrån Bäckadräktens mönster. Du får del av det digitala mönstret på förträffen.  

Vi tänker tillsammans 

Under helgkursens gång kommer vi att lära oss om Bäckadräktens värdegrund samt hur en studiecirkel i att sy dräkt kan organiseras och ledas. Vi kommer att lägga stor vikt vid att lära känna varandra och hur vi tillsammans kan bidra till utvecklingen av folkdräktskulturen. 
•    Bäckadräktens värdegrund och dess budskap 
•    Skapandet av en trygg och inkluderande miljö för deltagarna 
•    Grundläggande genomgång av HBTQAI+ rörelsens stora ordförråd  
•    Hantering av diskussioner och eventuella starka känslor som kan uppstå 
•    Hur startar jag en studiecirkel? 

Vi skapar tillsammans  

Börja sy från symönstret till Bäckadräkten eller ta med ditt folkdräktsprojekt och sy tillsammans. Handbrodera detaljer. Hur kan jag ge min dräkt en personlig prägel?  

Vi planerar tillsammans 

Efter avslutad utbildning kommer du att vara rustad att starta en cirkel där du bor med stöd från vårt community, och därigenom hjälpa andra att förverkliga sina drömmar om en unik dräkt. En avslutande digital träff planeras in.  

Ledaren

Fredy Samuel Lundh (hon/han/de/dem) är baserad i Göteborg och arbetar som artist, föreläsare, arrangör, skräddare och projektledare. Läs mer på: fredyclue.com

 

YouTube

 

 

 

Vi ser fram emot att träffa dig och dela denna resa tillsammans! 

Kursen görs i samverkan med Folkmusikens Hus och Folkteatern Gävleborg.

Eventuell dokumentation under arrangemanget

Under enstaka tillfällen skickar vi en fotograf till våra arrangemang, i syfte att dokumentera verksamheten för vår verksamhetsberättelse eller att samla material för att marknadsföra framtida arrangemang av samma typ. I dessa fall kommer vi att informera om detta i förväg, i samband med anmälan. All eventuell dokumentation sker i samförstånd och tillåtelse med samtliga deltagare. Läs vår integritetspolicy här.

Mer inom Ledarskap och pedagogik

Grundkurs om suntprat

Grundkurs om suntprat

Var med på en grundkurs om Suntprat! För dig som möter unga i din tjänst eller som ideell ledare.

  • Distans
    Distans
  • Plats
    Zoom
  • Datum
  • Tillfällen
    Torsdag 18:00 - 19:30
  • Tillfällen
    1 tillfällen
Läs mer
ABC Gruppledarutbildning

ABC Gruppledarutbildning

ABC, alla barn i centrum, vänder sig till dig som möter föräldrar med barn 3–12 år i ditt arbete eller uppdrag. En möjlighet för er som organisation, förenin...

  • Distans
    Distans
  • Plats
    Umeå, Umeå kommun
  • Datum
  • Tillfällen
    Måndag, Fredag 09:00 - 16:00
  • Tillfällen
    4 tillfällen
Läs mer