Boksamtalsserie med Maria Larsson
Uppdaterad:
En boksamtalsserie utifrån boken Nu blundar de som tror sig se med författaren Maria Larsson.
En boksamtalsserie
Välkommen till en boksamtalsserie med författaren Maria Larsson!
Serien består av tre tillfällen; först en föreläsning och därefter två träffar med boksnack utifrån Marias självbiografiska bok Nu blundar de som tror sig se. Vi möts i Fossumsalen på våning 2 i Folkets Hus Uddevalla.
- Måndag 23 september: Föreläsning utifrån boken, då Maria berättar sin egen historia, men även väver in samhälls- och HBTQ-historia.
- Måndag 7 oktober: Boksnack del 1 – boksamtal om den första delen av boken; uppväxten och fram till flytten från småstaden (Prosa s. 1-88 / Dikt s. 1-105)
- Måndag 4 november: Boksnack del 2 – boksamtal om den andra delen av boken; flytten till storstaden och framåt (Prosa s. 89-132 / Dikt s. 106-159)
De tre tillfällena är fristående och du kan välja att närvara en eller flera gånger, men störst behållning får du om du väljer att komma alla tre gångerna.
För att kunna planera boksnacken 7/10 och 4/11 så väl som möjligt ser vi gärna att du anmäler dig till dessa tillfällen via anmälningslänken här på sidan (ingen anmälan till föreläsningen 23/9). Anmälan är inte bindande och du får gärna komma även om du inte anmält dig.
Läs gärna de aktuella sidorna i boken inför respektive boksnack, men det är inte nödvändigt för att kunna delta. I samband med tillfällena kommer boken att finnas till försäljning.
Om Nu blundar de som tror sig se
Med utgångpunkt från sin bok Nu blundar de som tror sig se, tar Maria Larsson med oss på en resa; hur det var att växa upp i en småstad under 70- och 80-talet och tidigt förstå att man är annorlunda. Maria berättar gripande och medryckande om känslan av att vara ”fel”, att ha en tvillingsyster som också är ”fel” och att växa upp och tro att man är ensam i hela världen om att känna som man gör. Att inte ens ha något ord för det hon känner och när ordet väl kom – homosexuell – var det fyllt av skam. Och tystnad.
Att berätta ens för varandra kändes omöjligt för systrarna. Så kom det sig att tvillingarna Larsson, som aldrig hade varit ifrån varandra mer än fem dagar i följd, flyttade till varsin storstad när de var 25 år. ”Det var inte vad vi ville. Det var vad vi var tvungna till. Eva valde Stockholm, jag valde Göteborg, och vi visste båda varför. Förutsättningen för att kunna fortsätta leva i hemlighet var att bo i varsin stad, långt ifrån varandra.”
Först vid 26 års ålder började de prata… och det på grund av ett misstag. Att ”komma ut” är en omväg i livet. Kort för någon, lång för en annan. Vi har alla våra historier, våra vägskäl, vår längtan och våra avgörande möten. Marias vägskäl passerade inte bara småstaden utan också frikyrkan, som i all sin välmening ändå blev en extra omväg.
Om Maria Larsson
Maria Larsson, bosatt i Göteborg, har en bakgrund inom kulturbranschen och har bland annat arbetat som utställningsguide och på Mölndals Stadsmuseum, där hon tillsammans med muséet byggde deras första hemsida på 1990-talet. Därefter sadlade Maria om och jobbar sen drygt 20 år tillbaka inom IT-branschen.
Maria Larsson är autodidakt och skrivandet har varit en naturlig del och ventil under hela livet. Maria Larsson är publicerad med dikter i diverse tidskrifter, bland annat Lyrikvännen. Hon medverkar i boken Finns det möjligen nån mer… (Verbum, 1998). Nu blundar de som tror sig se är hennes debut i romanform.
Läs mer om Maria och hennes författarskap på www.marialarsson.org.
Boksamtalsserien arrangeras med stöd av Uddevalla kommun, kultur och fritid.