Skip to main content

Cirkelledarutbildning-Bäckadräkten

Uppdaterad:

Du är välkommen att delta i en cirkelledarutbildning för att leda en nyskapande folkdräktscirkel med Bäckadräkten som grund och inspiration. Bäckadräkten sammanväver de manliga och kvinnliga idealen och normerna i den svenska folkdräktstraditionen i en ny typ av folkdräkt för alla.

Cirkeln är en hybridcirkel där vi först träffas en kväll online för att lära känna varandra och samtala om hur vi tillsammans kan bidra till utvecklingen av folkdräktskulturen.
Vi kommer också att titta på Bäckadräkten och får chans att ställa frågor till Fredy, dräktens skapare om varför de skapade en ickebinär folkdräkt.

Vi träffas sedan fysiskt i Skellefteå helgen den 5-6/10. 

Vi tänker tillsammans

Under helgkursens gång kommer vi att lära oss om Bäckadräktens värdegrund samt hur en  studeicirkel i att sy dräkt kan organiseras och ledas. 
Vi kommer att lägga stor vikt vid att lära känna varandra och hur vi tillsammans kan bidra till utvecklingen av folkdräktskulturen.
•    Bäckadräktens värdegrund och dess budskap
•    Skapandet av en trygg och inkluderande miljö för deltagarna
•    Grundläggande genomgång av HBTQAI+ röreslens stora ordförråd 
•    Hantering av diskussioner och eventuella starka känslor som kan uppstå
•    Hur startar jag en studiecirkel? Johannah Jonsson från Bilda inspirerar.

Vi skapar tillsammans 

Börja sy från symönstret till Bäckadräkten eller ta med ditt folkdräktsprojekt och sy tillsammans.
Handbrodera detaljer. Hur kan jag ge min dräkt en personlig prägel? 

Vi planerar tillsammans

Efter avslutad utbildning kommer du att vara rustad att starta en cirkel där du bor med stöd från vårt community, och därigenom hjälpa andra att förverkliga sina drömmar om en unik dräkt. En avslutande digital träff planeras in. 

Förkunskaper

Du förväntas kunna ha grundläggande kunskap om att sy för hand och för maskin och ha en vilja att föra hantverket vidare i en cirkel i ditt område. Till träffen tar du med dig ditt påbörjade projekt av eget val eller utifrån Bäckadräktens mönster. Du får del av det digitala mönstret till på förträffen.

Där får du också veta vilket material du själv behöver införskaffa. Symaskiner, visst material till broderi och tråd finns på plats.

Ser fram emot att träffa dig och dela denna resa tillsammans!

/Fredy Samuel

En person ler mot kameran medan de håller ett tygstycke. Två krukväxter är i bakgrunden.

Eventuell dokumentation under arrangemanget

Under enstaka tillfällen skickar vi en fotograf till våra arrangemang, i syfte att dokumentera verksamheten för vår verksamhetsberättelse eller att samla material för att marknadsföra framtida arrangemang av samma typ. I dessa fall kommer vi att informera om detta i förväg, i samband med anmälan. All eventuell dokumentation sker i samförstånd och tillåtelse med samtliga deltagare. Läs vår integritetspolicy här.

Karta

Plats
Bilda Digitalt
Stationsgatan 15
93131 SKELLEFTEÅ

Mer inom Hantverk