Skip to main content

Lyft, led och lyssna – låt din kör växa sig stark!

Uppdaterad:

Att leda en kör är så mycket mer än att leda körsångare i sång. Ledarskapet kan ibland kännas ensamt. Välkommen till en kördag med: Josef Sjöblom, Peder Karlsson och Katarina Henrysson.

Den här körledardagen riktar sig till körledare och till dig som idag tar lite extra ansvar i kören. Ni deltar alltså helst två personer från samma kör, men kommer du själv från din kör är du självklart också välkommen.

Som körledare spelar det ingen roll om du är erfaren eller om du är ny. Vi kommer anpassa nivån till gruppen. Du som är nyfiken på att vara mer delaktig i körens ledarskap behöver inte ha någon erfarenhet av det än, men du ska kunna tänka dig att leda en repetition, t ex när körledaren är frånvarande. Du behöver inte ha förkunskaper om dirigering.

Josef Sjöblom, Katarina Henrysson och Peder Karlsson

Under dagen kan du förvänta dig att träffa andra körledare från hela landet, utbyta erfarenheter, och komma hem till er kör med ny energi och nya idéer för att göra ledarskapet mer lustfyllt och hållbart.

Denna dag är en fortsättning på den mycket uppskattade kördagen Bilda arrangerade förra hösten i Stockholm och Göteborg. Du behöver inte ha varit med i höstas för att anmäla dig utan vi jobbar utifrån där du är. Det finns både möjlighet till fördjupning utifrån förra gången och en helt ny start för sig som inte var med då. Välkommen som ny eller välkommen tillbaka!

Exempel på vad vi kommer gör och vad du kan förvänta dig:

 • Uppvärmning för dirigenter
 • Kontaktpunkter och handfullness
 • Slagteknik i olika taktarter
 • Frigöra vänsterhanden
 • Att leda med enkla impulser, vad är det minsta som krävs för att sångarna ska förstå dirigentens intention?
 • Musikalisk och social interaktion
 • Metodik för sångares förståelse för rytm, intonation och samklang
 • Konstnärligt, fysiskt, delat ledarskap

Kostnad

För dig som är med i kör ansluten till Bilda är kördagen kostnadsfri. För övriga är avgiften 1450 kronor.
Alla deltagare betalar för lunch på plats.

Presentation av de medverkande

Josef Sjöblom

Josef är utbildad vid Kungl. Musikhögskolan i ensemble och körsång. Han har undervisat på några av Stockholms främsta musikskolor och har erfarenhet som dirigent för gospelkör, kammarkör och vokalensemble. Josef är nu en del av The Real Group Academy och leder sedan hösten 2019 show- & popkören Take a note.

Peder Karlsson

Peder brukar beskriva sig själv som “musiker med rösten som instrument”. Peder har hållit på med vokalmusik i snart fyrtio år. Först som sångare med The Real Group (1984-2010), sedan som körledare åt Perpetuum Jazzile från Slovenien (2011-14), och sedan som lärare för körledare på Det Jyske Musikkonservatorium / RAMA Vocal Center (sedan 2015).

Oavsett rollen i sammanhanget är Peder oändligt fascinerad av att få vara med när sångare interagerar med varandra; med ljud och klanger, rytm och rörelse. Det finns så många olika sorters ljud och varje sångare är unik. Varje kör är unik.

Katarina Henrysson

Sångerska, konstnärlig ledare för Eric Ericson International Choral Centre, arbetar med att utveckla begreppet klingande performance samt leder körer på Gotland och ger workshops.

Katarina har som en av originalmedlemmarna i sånggruppen The Real Group sedan starten1984, varit med och skapat en unik ensemble där hennes flexibla altstämma, kompositioner och speciella scenutstrålning var en av hörnstenarna i 32 år. Som ledamot i organisationer såsom SAMI och Sveriges Körförbund har Katarina engagerat sig för kulturens och i synnerhet musikens och musikers villkor i samhället.

Inspiration och tillit är två ledord för Katarina i det pedagogiska arbetet.

Eventuell dokumentation under arrangemanget

Under enstaka tillfällen skickar vi en fotograf till våra arrangemang, i syfte att dokumentera verksamheten för vår verksamhetsberättelse eller att samla material för att marknadsföra framtida arrangemang av samma typ. I dessa fall kommer vi att informera om detta i förväg, i samband med anmälan. All eventuell dokumentation sker i samförstånd och tillåtelse med samtliga deltagare. Läs vår integritetspolicy här.

Karta

Plats
Andreaskyrkan
Högbergsgatan 31A
11620 STOCKHOLM

Mer inom Musik

Mästarkurs 2024

Mästarkurs 2024

Utveckla ditt låtspel Ny mästarkurs i folkmusik på fiol HT-24!

 • Plats
  Rättvik, Rättviks kommun
 • Datum
 • Tillfällen
  09:00 - 12:00
 • Tillfällen
  9 tillfällen
Läs mer

Mer inom Kör

Körhelg med temat ”Visor och orättvisor”

Körhelg med temat ”Visor och orättvisor”

En inspirerande körhelg med Lena Wohlfeil som leder kören och Joakim Wohlfeil, expert på freds- och rättvisefrågor som berättar.

 • Plats
  Visby, Gotlands kommun
 • Datum
 • Tillfällen
  Lördag, Söndag 09:30 - 18:00
 • Tillfällen
  2 tillfällen
Läs mer
Coverkören för Funkis

Coverkören för Funkis

Nu är det dags att ta chansen att sjunga covers i vår nystartade Coverkör! Tillsammans med Lena Jurland och Johan Borehed gör vi denna satsning i Bildas funk...

 • Plats
  Örebro, Örebro kommun
 • Datum
 • Tillfällen
  Torsdag 15:30 - 16:30
 • Tillfällen
  10 tillfällen
Läs mer