Skip to main content

Dansa polska med Ami Petersson och Fredrik Lundberg på Hovrastämman

Uppdaterad:

Många är de spelmän, sångare och dansare som har glada minnen av kurser som anordnats på Hovrastämman under åren. För att inte tala om hur många som har barnkursen i gott minne! Vi är därför väldigt stolta över att efter långt uppehåll åter kunna bjuda in till denna kurshelg i Hovra under Kristi himmelsfärdshelgen.

Välkommen till en kurs där du får fördjupa dig i polskedans med dansaren och pedagogen Ami Petersson Dregelid och spelmannen Fredrik Lundberg som ofta och gärna håller kurser tillsammans. Undervisningen har alltid ett starkt musikaliskt och dansant fokus, där de använder metoder som utgår från Fredriks spel och där du får dansa mycket. Du kommer att få öva och pröva, lyssna, känna och uppleva hur dansen känns i kroppen. Vi kommer att jobba med t ex snurr och sväng, balans och teknik, svikt och samdans, tydlighet och flöde – allt för att få till en avspänd, energifylld och musikalisk dans i samspel med den du dansar med och med musiken. 

Den här kursen vänder sig till dig som har dansat folklig dans tidigare. Syftet är att det ska vara lätt och kul men samtidigt ge fördjupad kunskap om dansen och ditt eget dansande. Du behöver inte ha en danspartner med dig för att anmäla dig. Kursen vänder sig till deltagare från 14 år och uppåt.

Om ledarna:  

Ami Dregelid är känd både som dansare och pedagog och en viktig förebild inom dagens folkdans. Hon har mer än 25 års erfarenhet av att arbeta med utbildning och hennes dansande och undervisning har haft stort inflytande på folkdansmiljön och utvecklat fältet i praktiken. För Ami är samspelet med musiken och danspartnern centralt och hon har under många år utvecklat metoder att förmedla det när hon undervisar.  

Hon är lärare på folkdanskursen på Eric Sahlström Institutet, undervisar i dans och spel på Kungliga musikhögskolan i Stockholm, på Stockholms konstnärliga högskola samt har kortare kurser.  

Fredrik Lundberg, spelman och pedagog från Arvika, har varit en del av den traditionella värmländska och svenska folkmusiken sedan sent 80-tal och har spelat och undervisat i över 30 år. 

Spel till dans har alltid varit centralt för Fredrik. Han och Ami har undervisat tillsammans sedan mitten av 90-talet och de har funderat, diskuterat och testat väldigt mycket runt relationen musik- och dans. 

 ”Att spela på danskurser är något av det bästa jag vet. Att få ägna mig åt samspelet med dansarna är fantastiskt. Jag når då ett spel, en musik, som jag aldrig når när jag bara spelar för mig själv. Det är ett privilegium.” 

Kurserna startar kl 12 den 9 maj och avslutas lördagen den 11 maj kl. 12.

När kurserna är slut kickstartar själva spelmansstämman med att alla som deltagit och lett kurserna gör en konsert tillsammans under lördagseftermiddagen på stämmo-området. Konserten skapas tillsammans med deltagare och ledare och blir en lekfull och prestigelös show som görs tillsammans med så väl barnkursen som de andra kurserna. 

Kursavgifter:

Observera att vi tar ut en anmälningsavgift om 500 kr som faktureras när du anmält dig, den kan inte återfås vid avanmälan. Resterande kursavgift faktureras första veckan i april och kan endast återfås mot läkarintyg.

2800 kr 

I priset ingår middag torsdag och fredag samt lunch fredag och lördag samt inträde till hela programmet under stämman.

Om boende i samband med kursen:

Det är först till kvarn för alla sängplatser och alla rum är delade med
andra kursdeltagare. Vi kan inte erbjuda egna rum men vi vill till största grad tillgodose era önskemål om rumsfördelning, dock inte garantera något. De val som finns är:

1. Plats i delat rum på Hovra vandrarhem inne på stämmo-området: 275kr per natt exkl sänglinne. FULLT, inga platser kvar.
2. Plats i stuga på Färila camping avsides från stämmo-området (10 min med bil): 150 kr per natt exkl sänglinne. Stugorna på Färila camping är ett perfekt alternativ för dig som vill ha det lite lugnare om natten. Toalett och kök finns inte i stugan, men det finns i servicehus på området.
3. Tält/husvagn/bil – camping på stämmo-området, 50kr/natt. El eller servicehus finns inte att tillgå.
4. Jag fixar eget boende.

Mat i samband med kursen:

Mat från Hovra vandrarhem, torsdag middag – lördag lunch ingår i kurspriset. OBS! Frukost ingår ej. Detta går att köpa på vandrarhemmet på plats om så önskas. Ange eventuell specialkostallergi vid anmälan.

Kontakt för frågor om stämman och boende:
[email protected]

Eventuell dokumentation under arrangemanget

Under enstaka tillfällen skickar vi en fotograf till våra arrangemang, i syfte att dokumentera verksamheten för vår verksamhetsberättelse eller att samla material för att marknadsföra framtida arrangemang av samma typ. I dessa fall kommer vi att informera om detta i förväg, i samband med anmälan. All eventuell dokumentation sker i samförstånd och tillåtelse med samtliga deltagare. Läs vår integritetspolicy här.

Mer inom Dans och teater

Välkommen på kurs i finnskogspols

Välkommen på kurs i finnskogspols

I värmlands djupa skogar, gränstrakterna mellan Sverige och Norge, finner vi musik med ett magiskt och egendomligt sväng - finnskogspolsen. I den här kursen ...

 • Plats
  Malmö, Malmö kommun
 • Datum
 • Tillfällen
  Måndag 19:15 - 20:30
 • Tillfällen
  6 tillfällen
Läs mer

Mer inom Folkdans

Umefolk – Folkvisor från Västerbotten, Norrbotten & Lappland

Umefolk – Folkvisor från Västerbotten, Norrbott...

Välkommen på workshop i visor från Västerbotten, Norrbotten och Lappland. Under workshopen får du lära dig traditionella folkvisor från norra Sverige. Kursen...

 • Plats
  Umeå, Umeå kommun
 • Datum
 • Tillfällen
  Lördag 11:00 - 12:30
 • Tillfällen
  1 tillfällen
Läs mer