Skip to main content
Regeringen skär ned studieförbundens statsanslag med 500 miljoner. Var tredje krona försvinner. Läs mer och agera nu

Jesus till barnen Skåne, en ekumenisk inspirationsdag

Uppdaterad:

Välkommen till en heldag med inspiration, undervisning, seminarier och erfarenhetsutbyten!

10 februari 2024 i Östermalmskyrkan Kristianstad

Dagen vänder sig till barnledare, föräldrar och församlingsledare. Vi hoppas du ska finna mycket matnyttigt både för ditt personliga liv som för dig som ledare. På seminarierna kommer det att finnas något för alla så bjud med fler från din församling. Välkommen till en heldag med inspiration, undervisning, seminarier och erfarenhetsutbyten!

Anmäl dig senast den 31 januari 2024!

I anmälan anger du vilka seminarier du vill gå på. Information om seminarierna finns längre ner på sidan. Ta med dig ditt sifferval för seminariepass 1 & 2 till anmälningssidan. Vi vill även veta om det finns något/några specifika ämne som just du skulle vilja samtala kring under Nätverkspasset. Ämnet kan beröra något runt barns tro, familj och församling, som du brinner för eller funderar över. Vi kommer sedan välja ut de ämnen som flest personer nämnt och skapa nätverksgrupper runt dem.

PROGRAM

 • 9:30 In-checkning och drop in-fika
 • 10.00 Välkommen – En förmiddag tillsammans

  • Pass 1 VAR DAG – med Gud
  • Pass 2 VAR DAG – även barnen
  • Pass 3 VAR DAG – dela din tro vidare
  • Nätverkspass: Samtal i grupper
 • 12.30 Lunch
 • 13.30 Seminariepass 1

  1. Vad är NPF och tydliggörande pedagogik? – Lina Stenström Eld
  2. Nästa generation är nu! – Gustav Nyström
  3. Messy Church – Liselott Spåre 
  4. Vända våra hjärtan till varandra – Ingela Wahl
  5. Berätta för barn – Margareta Härlin
 • 14.15 Fika
 • 15.00 Seminariepass 2

  1. Vad kan kyrkan göra för NPF-familjerna? – Lina Stenström Eld
  2. Kyrka och hem: Hur stöttar vi föräldrarna? – Gustav Nyström
  3. Hjärta för barnen – Sofia Holst och Hanna Ottosson
  4. Kreativa tips där både 2, 3 och 100 barn är samlade – Felicia Newman Hedin, Ronja Ekberg och Caroline Arnsrtöm
  5. Växande ledare – Bernhard Svanström
 • 15.45 Kort paus
 • 16.00 Tillsammans inför Gud
 • 17:00 SLUT

Pris: 350 kr för hela dagen inklusive fika och lunch. Avgiften kommer att faktureras via din mejladress om din mejladress anges. Om avgiften ska täckas av din församling ska du ange församlingens fakturaadress i anmälningsformuläret (eller den faktureringsadress du uppger under fakturering i din anmälan). Vid utebliven närvaro faktureras 100 kr.

SEMINARIER

Vad är neuropsykiatrisk funktionsnedsättning (NPF) och tydliggörande pedagogik? – Lina Stenström Eld

Mellan 5–7% av alla elever i Sveriges grundskolor har en NPF- diagnos. Det är 2–3 elever i varje skolklass. Detta är barn och unga som vi garanterat möter i barnverksamheterna i våra kyrkor. “Tänk om kyrkan kunde få vara platsen där barn och unga med NPF diagnoser lyckas, tänk om kyrkan kunde få vara platsen där de kämpande familjerna får nytt hopp!” Lina Stenström Eld är utbildad NPF-pedagog och med tjänst som barnledare i pingst Hässleholm, samt verksamhetsutvecklare i Sveriges Kristna Handikappförbund (SKRH), och mamma till två barn med NPF-diagnoser. Hon berättar utifrån sina erfarenheter och utbildningar om hur man kan konstruktivt möta och bemöta barn och unga med NPF-diagnoser. I detta seminarium går igenom användbara redskap och förhållningssätt genom tydliggörande pedagogik att använda i barnverksamheten för att skapa en kyrka för alla. Dessa redskap och förhållningssätt kan även användas i hemmet.

Nästa generation är nu! – Gustav Nyström

Vi talar gärna om nästa generation. Hur viktigt det är att ge dem utrymme och goda förutsättningar. Vi vill lyssna in och vara generösa. I uttrycket ”nästa” generation kan det låta som att deras tid inte är nu utan något som ska komma sen. Men som församlingsledare behöver vi inse att nästa generation är nu! Gustaf Nyström, har jobbat 8 år som pastor, senast i Pingst Helsingborg, men numera verksamhetsledare för Pingst ung. Han studerar teologi på ALT och finns med som församlingsledare och predikant i församlingen Pingst Helsingborg.

Messy Church – Liselotte Spåre

Messy Church har sina rötter i Storbritannien och är en del av Fresh Expression som vuxit fram i Metodistiska och Anglikanska kyrkor. Det är ett nytt sätt att vara kyrka där alla kan mötas oberoende av förkunskaper, bakgrund och gudstjänstvana. En kyrka med alla åldrar där Jesus är i centrum och kreativitet, gästfrihet och fest är ledord. Seminariet kommer att vara interaktivt och kreativt. Liselotte Spåre arbetar i Equmeniakyrkan Region Syd med ansvar för Barn & familj. Hon är även pastor och församlingsföreståndare i Tureholmskyrkan, Sösdala, där vi vill vara en kyrka med alla åldrar med fokus på barnen.

Vända våra hjärtan till varandra – Ingela Wahl

Låt barnen komma till mig, säger Jesus. Hur kan jag som förälder frimodigt ta med mig mina barn fram till Jesus? Får jag det? Hur gör man det? Hur kan vi som föräldrar vända våra hjärtan till våra barn? Ingela har varit engagerad i King’s Kids Sverige i över 30 år, och är även engagerad i King’s Kids europeiska ledningen. Hon har ett hjärta för att barn ska få egna erfarenheter av Gud tidigt i sina liv, och tror att föräldrarna har en nyckelroll i detta. Ingela är författare till tre böcker varav den senaste heter: Vända våra hjärtan till varandra.

Berätta för barn – Margareta Härlin

Alla kan berätta, men vill du känna dig tryggare i ditt berättande? Vi ger tips på hur du kan göra berättelsen till din och hur du kan fånga din publik. Margareta Härlin är utbildad förskollärare och sagopedagog. Berättandet har hon använt både i sitt arbete och inom barnverksamheten i kyrkan i många år.

Vad kan kyrkan göra för NPF-familjerna? – Lina Stenström Eld
 
Bakom dessa barn och unga med NPF diagnoser finns där en familj som kanske: inte kan arbeta normalt; har varit hemma från arbetet i långa perioder; bränt ut sig av oro, stress och press; äktenskap som gått i kras; en kämpande familj som inte vill annat än att få vardagen att fungera. I detta seminarium tas det upp vad vi som kyrka kan göra för NPF-familjerna. Lina kommer även att informera om hur Sveriges Kristna handikappförbund, skrh.se, kan hjälpa till att utveckla en församlings verksamhet i tydliggörande pedagogik och öka kunskapen kring NPF. Lina är utbildad NPF-pedagog och med tjänst som barnledare i pingst Hässleholm, samt verksamhetsutvecklare i Sveriges Kristna Handikappförbund (SKRH), och mamma till två barn med NPF-diagnoser.
 
Kyrka och hem: Hur stöttar vi föräldrarna? – Gustav Nyström
 
Vi längtar efter att ge tron vidare till den unga generationen, att våra barn och ungdomar får tron med sig och växer in i ett livslångt lärjungaskap. Föräldrarna är dem med störst möjlighet att forma sina barn, också när det gäller tro. Hur stöttar vi som församling föräldrarna till ett föräldraskap som formar tro? Gustaf Nyström, har jobbat 8 år som pastor, senast i Pingst Helsingborg, men numera verksamhetsledare för Pingst ung. Han studerar teologi på ALT och finns med som församlingsledare och predikant i församlingen Pingst Helsingborg.
 
Hjärta för barnen -Sofia Holst och Hanna Ottosson
 
Att vara ledare för barn är ett otroligt viktigt uppdrag, det handlar inte bara om att passa barnen när de vuxna firar gudstjänst utan vi tror Jesus har så mycket som han vill ge och lära barnen. I detta seminarie kommer vi ta med er på en personlig undervisning där vi delar våra erfarenheter kring att arbeta med barn. Du kommer att bli peppad och inspirerad i ditt uppdrag som barnledare! Hanna Ottosson som har en lång erfarenhet av att arbeta med barn i kyrkan och Sofia Holst jobbar som pastor i Östermalmskyrkan. 
 
Kreativa tips där både 2, 3 och 100 barn är samlade – Felicia Newman Hedin, Ronja Ekberg och Caroline Arnsrtöm
 
Seminariet kommer ha fokus på hur man i det lilla sammanhanget faktiskt kan få vara med och arbeta för ett större syfte. Hur kan man göra barnmöte med få ledare? Eller kanske med få barn? Hur fångar man barnens intresse och uppmärksamhet från ”talarstolen”? Hur kan bönen & Bibeln bli med lockande under en gudstjänst? Seminariet kommer innehålla många konkreta tips- både snodda idéer, egna erfarenheter & kanske även en och annan ny tanke om vi har tur! Felicia Newman Hedin är en 25-årig, glad & påhittig tjej som till vardags arbetar som barn- & ungdomsledare i Pingstkyrkan Osby, samt som fritidslärare på Svenska Kyrkans förskola och fritidshem, Prästgården i Osby. Hon tycker om att vara kreativ, skapa & spela drama. Ronja Ekberg är en skojig tjej som arbetar som socialpedagog på Prästgårdens förskola & fritidshem, samt ideellt hjälper till i verksamheter i Pingstkyrkan Osby. Hon använder handdockor som ett proffs och har varit barnledare sedan många år. Caroline Arnström är en ambitiös och kreativ förskolelärare som även hon håller till på Prästgårdens förskola om dagarna samt ideell barnledare.
 
Växande ledare – Bernhard Svanström
 
I detta seminarium kommer vi att tala om hur vi kan få se fler ledare i våra barngrupper. Detta är en stor utmaning som inte har några enkla svar. Bernhard kommer att dela några perspektiv som tillsammans med er kan få fram viktiga tankar på hur vi kan få växande och välmående ledargrupper. Bernhard och arbetar som pastor i två församlingar, Östermalmskyrkan i Kristianstad och Åhus frikyrka. I Östermalmskyrkan arbetar han med barn och brinner för att se en rörelse av lärjungar som gör lärjungar i alla åldrar! 
 

För ytterligare information

Eventuell dokumentation under arrangemanget

Under enstaka tillfällen skickar vi en fotograf till våra arrangemang, i syfte att dokumentera verksamheten för vår verksamhetsberättelse eller att samla material för att marknadsföra framtida arrangemang av samma typ. I dessa fall kommer vi att informera om detta i förväg, i samband med anmälan. All eventuell dokumentation sker i samförstånd och tillåtelse med samtliga deltagare. Läs vår integritetspolicy här.

Karta

Plats
Östermalmskyrkan
Lasarettsboulevarden 6
29133 KRISTIANSTAD

Mer inom Religion och tro

Katekesen för de mindre barnen

Katekesen för de mindre barnen

Här är gruppen för dig som fyller 8 år (barn födda 2016) under året 2024.

 • Plats
  Gävle, Gävle kommun
 • Datum
 • Tillfällen
  Lördag 10:30 - 13:00
 • Tillfällen
  6 tillfällen
Läs mer