Skip to main content

Kurs: Låtar i Eldhuset i samband med Orestämman

Uppdaterad:

Nu återkommer den uppskattade låtspelskursen i Ärteråsens fäbodar, Furudal, Ore. I år blir det fredag 11 augusti i samband med Orestämman, Furudals Bruk 11-13 augusti 2023. Låtkurs i unik miljö med musik från Ore, Rättvik och södra Hälsingland.

Boka kursen här senast 21 juli!

Ärteråsen är en av landets största bevarade fäbodar med 12 eldhus och flera andra byggnader. Eldhusen är de gamla timrade bostäderna på fäbodarna. De består av ett långsmalt rum med väggfasta bänkar, jordgolv, en öppen eldstad i mitten och en röklucka i taket. Ärteråsen ligger högt med milsvid utsikt, ca 20 min bilfärd från Furudal, och är en levande fäbod med fjällkor på vallen.

Till denna unika plats bjuder vi in till låtkurs fredag 11 augusti. Det bli en heldag kring den musik som spelats i Ore, i Rättvik och i de milsvida gränsskogarna mellan Dalarna och Hälsingland. Sofia Swahn, Magnus och Ola Bäckström håller i låtarna från Ore, Säbb Anders och Ingrid Säbb står för låtarna från Rättvik och Örjan Hans-Ers tillsammans med sonen Jerker Hans-Ers håller i låtarna från södra Hälsingland. Vi blandar spelstuga med låtutlärning. Vi delar upp oss i tre grupper utifrån nivå i varsitt eldhus. Lärarna roterar så att alla deltagare under dagen får spela låtar från alla områdena.

Kursen hålls i eldhusen och låtarna ackompanjeras av en knastrande brasa. Det kan bli lite rökigt, och det kan bli lite trångt. Om augustisolen skiner därute har vi hela vallen till förfogande om vi vill ha mer utrymme och slippa röken, men regn och kyla kan göra att vi hellre hålls kvar i eldhuset. Eldhuset kan också vara den bästa miljön oavsett väder. Vi fördelar oss i grupper om ca 10 personer i varje eldhus.

Mat
Det du vill äta och dricka under dagen tas med i egen packning. Fäbodens servering är öppen för kursdeltagarna mellan 9.30 och 16.00. Där finns kaffe och smörgås. Ta med egen lunch. Eldarna är igång i eldhusen, så vill man laga lunchmat över öppen eld så går det bra.

Kursstart
Fredag 11 aug 09.00 samling vid parkeringsplatsen vid stigen mot Ärteråsen. Kort vandring (ca 10 min) till fäboden. Kursen beräknas vara slut ca 16.30. Vägbeskrivning och kompletterande information skickas inför kursen. Kläder efter väder och omständigheter.

Efter kursen
De kursdeltagare som kan och vill spelar till dans en stund tillsammans med kursledarna på fredagskvällens dans i Kättingsmedjan, Furudals Bruk, under Orestämman.

Eventuell dokumentation under arrangemanget

Under enstaka tillfällen skickar vi en fotograf till våra arrangemang, i syfte att dokumentera verksamheten för vår verksamhetsberättelse eller att samla material för att marknadsföra framtida arrangemang av samma typ. I dessa fall kommer vi att informera om detta i förväg, i samband med anmälan. All eventuell dokumentation sker i samförstånd och tillåtelse med samtliga deltagare. Läs vår integritetspolicy här.

Mer inom Musik

Kördag med Samuel Ljungblahd

Kördag med Samuel Ljungblahd

Vi minns – vi ser framåt! Hedlundakyrkan invigdes den 2 september 1973. Det ska firas. Församlingens vision är att vara en gemenskap inspirerad av Jesus Kris...

 • Plats
  Umeå, Umeå kommun
 • Datum
 • Tillfällen
  Lördag, Söndag 10:00 - 15:00
 • Tillfällen
  2 tillfällen
Läs mer

Mer inom Folkmusik

ORBADENSTÄMMAN: Kulningskurs med Johanna Bölja

ORBADENSTÄMMAN: Kulningskurs med Johanna Bölja

Välkommen på kurs i kulning! Här får du hjälp att hitta din unika ropröst och känna kraften, närvaron och friheten i lockropet. Mer info om stämman finns på ...

 • Plats
  Vallsta, Bollnäs kommun
 • Datum
 • Tillfällen
  Onsdag 13:00 - 17:00
 • Tillfällen
  1 tillfällen
Läs mer