Skip to main content
Vi bygger om lite i menyn. Vi ber om ursäkt om det ser lite rörigt ut.

Grundkurs i äppelodling

Uppdaterad:

Välkommen till en studiecirkel med praktik och teori om äppelodling!

Vi kommer att plantera var sitt äppelträd och lära oss om plantering, skötsel, skadegörare, beskärning, ympning, okulering, skörd och redskap.

Hur och var planterar vi äppelträdet för att ge det en så bra start som möjligt? Val av plats, jordmån, vattentillgång, växtstöd etc. spelar stor roll för hur trädet kommer att växa och i slutändan hur mycket och hur fin frukt som trädet kommer att ge.

Vi kommer att gå igenom grundläggande uppbyggnadsbeskärning som också är en viktig faktor till hur trädet kommer att må och inte minst till hur det kommer att se ut.

Sork, rådjur, bladlöss och andra skadegörare kan vara till besvär. Vi kommer att lära oss mer om vad som kan göras för att i vissa fall förhindra och i andra fall minska skador/påverkan på ditt fruktträd.

Vilka redskap och hur de används går vi också igenom i kursen. Hur förökas ett fruktträd? Det finns olika tekniker och vi kommer att gå igenom ympning, okulering och frösådd.

Kursplan:

8 oktober 2022 kl. 10.00: Samling vid parkeringen nära ORFA stugby vid infarten till äventyrsparken Orbaden Zip & Climb. Deltagarna får var sin trädplanta att adoptera, plantera, vårda och i framtiden skörda. Vi anlägger vår odling vid foten av Åsberget där föreningen Orbadens Vänner disponerar det markområde vi behöver.

22 oktober 2022 kl. 10.00: Återsamling vid odlingsplatsen eller, beroende på väder, i närliggande lokal (Stormare Bryggeri). Vi lär oss mer om beskärning och skydd mot skadegörare.

19 november kl. 10.00. Terminsavslutning på platsen med orientering om hur vi under våren kan fördjupa oss om skötsel, ympning, okulering, förökning, skörd och redskap.

 

Begränsat antal deltagare. Anmälan senast måndag den 26 september 2022.

I kursavgiften ingår en äppelträdsplanta till varje deltagare, jord, trädstöd, inhägnad och övriga tillbehör som behövs för plantering. Spadar och övriga verktyg kommer att finnas till låns.

 

 

Eventuell dokumentation under arrangemanget

Under enstaka tillfällen skickar vi en fotograf till våra arrangemang, i syfte att dokumentera verksamheten för vår verksamhetsberättelse eller att samla material för att marknadsföra framtida arrangemang av samma typ. I dessa fall kommer ni att informeras och självklart ges möjlighet att inte vara med. Vi värnar om din personliga integritet! Läs vår integritetspolicy här.

Mer inom Klimat och miljö

Hur skapar vi fred med jorden – vår relation till naturens rättigheter

Hur skapar vi fred med jorden – vår relation ti...

Vill du hitta ditt sätt att förändra världen? Att få fundera, reflektera och samtala kring hur vi tillsammans kan arbeta för en mer hållbar värld där vi ser ...

  • Plats
    Linköping, Linköpings kommun
  • Datum
  • Tillfällen
    Torsdag 18:00 - 20:30
  • Tillfällen
    6 tillfällen
Läs mer