Kulning i Noraström med Ulrika Bodén 28-29 juni
Uppdaterad:
Ulrika Bodén är folksångerska från Helgum i Ångermanland med stor vana att förmedla detta kraftfulla sång- och ropsätt till både nybörjare och mer erfarna kulare som vill vidareutveckla sig. Denna kurs är en grundkurs eller om du vill fräscha upp kulningskunskaper sedan tidigare och få metoder att öva på hemma.

Kursdagarna börjar med en skön och grundlig uppvärmning av kropp och röst, ta bekväma kläder som du kan röra dig i. Vi jobbar sedan utifrån var och ens egna förutsättningar. Kulning är inget konstigt och svårt, det handlar enbart om att våga hitta sin egen röst där den klingar som mest fritt och starkt!
Vi lär oss skillnaderna i lockrop beroende på vilket djur man ropar på, fina vallvisor, sånger och kulningsmelodier samt lyssnar på autentiska inspelningar från fäbodar för att få en nyanserad bild av denna improviserade bruksmusik. All undervisning sker på gehör, du behöver inte kunna noter för att vara med på kursen.
Kulning (kôkning på dialekt) är inte bara vacker musik och intressant kulturhistoria. Det är också ett sätt att utmana sig själv att våga höras och ta plats utöver det vanliga, att upptäcka en ny styrka i sin egen röst.
Kursen går av stapeln i Noraström i hjärtat av Höga Kusten, på Fjärdbottens fäbodar http://www.bolesta.n.nu/fabodvallen. Fäbodarna ligger 5 min promenad från bilvägen, nära Hårsangs Camping. Det finns endast plats för ett par bilar på parkeringen som heter Naturrastplats Norafjärden https://goo.gl/maps/eKtiqcJ8UV5smZc59. Därför behöver de flesta av oss parkera vid Hårsangs camping istället https://goo.gl/maps/q7dmCF2eZcyyonwL6, och promenera till Naturrastplats Norafjärden vilket tar 20 min. Vi spar parkeringarna vid rastplatsen till de som inte har möjlighet att gå så långt.
Fjärdbottens fäbodar ligger vackert med klang både ut över vattnet och in i skogen. Där finns en storstuga där vi kan hålla till om vädret är bistert, men vi hoppas kunna vara utomhus större delen av tiden så att rösterna får klinga i sin rätta miljö.
Räkna med att enstaka vandrare kan kan dyka upp och ta rast vid fäbodarna.
Är du båtburen kan du ta dig dit sjövägen också: https://www.hogakusten.com/sv/fjardbotten
Tid: 28-29 juni, 10-15 med paus för lunch båda dagarna.
Medtag egen lunch samt gott om varm dryck, tex honungsvatten, att ha till hands också under kurspassen. Samt något att sitta på.
Samling för de som parkerar och promenerar från Hårsangs Camping kl 9.20.
Samling för de som behöver parkera närmare, på Naturrastplats Norafjärden kl 9.45 för gemensam promenad till Fjärdbottens Fäbodar.
Kursen avslutas 15.00. Då väljer ni själva om ni vill dröja kvar, kanske gå en liten bit av Höga Kustenleden, eller åka hem direkt.