Skip to main content

Kåklåtar

Välkommen till en föreläsningskonsert med fängelsesånger, eller kåklåtar, i fokus. Brottslingen har alltid varit ett spännande ämne, både förr och idag. På kåken sitter personer som ofta är mycket kreativa personer. Så hur har de beskrivit sig själva, i visan?

Under 1960- och 1970-talen samlade Svenskt visarkiv in visor på svenska fängelser i två olika projekt. Syftet var att dokumentera en visgenre som ansågs vara på utdöende, men som under samma tidsperiod fick en ny populäritet. Den fick också delvis andra funktioner genom att den blev en del av den svenska musikrörelsen. Från att ha varit en undanskymd genre som levde i fängelsemiljöns avskildhet blev kåklåtar en offentlig angelägenhet och en del i den politiska kampen för bättre villkor inom kriminalvården. Dan Lundberg, musiketnolog, spelar, sjunger och berättar tillsammans med Fred Lane, Peter Ahlbom och Cristina Viksten. En konsert du inte vill missa alltså!

Ulf Lundén skrev i Dala-Demokraten om boken Kåklåtar, som ligger till grund för konserten: Brottslingen, den missanpassade, har alltid varit ett spännande ämne genom människans historia. Vi tycks aldrig få nog av brott och straff. Populärkulturen översvämmas av underhållningsvåld i både böcker, filmer och TV-serier.

FRI ENTRÉ men förbokning krävs på 070 -3983598 eller [email protected]

Arrangerar gör IOGT-NTO Malung, Malung-Sälens riksteaterförening och Malungs-Sälens kommun med stöd av Folkmusikens hus

Eventuell dokumentation under arrangemanget

Under enstaka tillfällen skickar vi en fotograf till våra arrangemang, i syfte att dokumentera verksamheten för vår verksamhetsberättelse eller att samla material för att marknadsföra framtida arrangemang av samma typ. I dessa fall kommer ni att informeras och självklart ges möjlighet att inte vara med. Vi värnar om din personliga integritet! Läs vår integritetspolicy här.

Karta

Plats
IOGT-lokalen Malung
Dalagatan 3
78230 MALUNG

Mer inom Musik

Damkören Gott & Blandat – Intresseanmälan

Damkören Gott & Blandat – Intresseanmälan

Vill du sjunga i kör? Kören Gott och Blandat är en kör för kvinnoröster. Kören sjunger från tre stämmor och uppåt.

  • Plats
    Örebro, Örebro kommun
  • Datum
  • Tillfällen
    Onsdag 18:20 - 20:35
  • Tillfällen
    16 tillfällen
Läs mer

Mer inom Folkmusik