Skip to main content

Gfi - Gotlandskunskap för inflyttade

Uppdaterad:

Är du ganska nyinflyttad till ön? Då kan det vara bra att lära känna kulturen, historien och sederna. Tips och goda råd, som du får under kursens gång, kan du komma långt med!

Som ny på en plats är det lätt att känna sig lite vilsen. Man behöver ofta veta mer än bara om själva orten man bor på. Till exempel om de olika traditionerna, samhällsfunktionerna, hur saker och ting hänger ihop, händelser, personer och nätverk.

Det här är en innehållsrik och användbar kurs där vi vill att du ska känn di sum haime, eller känna dig som hemma, som det heter på svenska. Det är en bra inkörsport till ö-livet med kunskap i stort och smått. Vi kommer ta upp både gamla och aktuella nyheter, viktiga milstolpar och karaktäristiska särdrag, naturen, kulturen, maten, språket… Du kommer också alldeles säkert få lära dig en hel del användbara ord och uttryck på gutamål.

En annan positiv effekt med kursen är att du kommer träffa och knyta kontakter med andra nya öbor, som precis som du är nyfiken och intresserad av att få en bredare kunskap om Gotland.

Ledare och ciceron är Roland Olsson. Han är författare, journalist och revymakare som har rötterna på Sudret och har underhållit och roat gotlänningarna under decennier. 2016 fick han utmärkelsen Povels Penna av Povel Ramel-sällskapet, ”för sin förmåga att med ironi och allvar skildra lokala företeelser”. Samma år blev han också utsedd till Årets kulturpristagare på Gotland.

Kursen är på 8 träffar i Visby, varav en utgörs av en stadsvandring. Den 8:e träffen lämnar vi Visby och gör en utflykt till ett smultronställe på landet.

Max 20 deltagare, därefter reservanmälningar.

Faktura skickas ut i vecka 35 då anmälan blir bindande. Avstår du din plats tar vi in reservanmälda.

Fotot på Roland Olsson är taget av Jesper Alvermark.

Eventuell dokumentation under arrangemanget

Under enstaka tillfällen skickar vi en fotograf till våra arrangemang, i syfte att dokumentera verksamheten för vår verksamhetsberättelse eller att samla material för att marknadsföra framtida arrangemang av samma typ. I dessa fall kommer ni att informeras och självklart ges möjlighet att inte vara med. Vi värnar om din personliga integritet! Läs vår integritetspolicy här.

Karta

Plats
Tjelvarkyrkan , Visby
Tjelvarvägen 4
62143 VISBY

Mer inom Samhällsengagemang

Kapellsafari

Kapellsafari

Följ med på en guidad busstur bland Gotlands kapell och bönehus

  • Datum
  • Tillfällen
    Torsdag 16:00 - 21:00
Läs mer