Skip to main content

Läkeväxter i vintertid

En onlinekurs med örtterapeut Idun Hansen, i samarbete med Studieförbundet Bilda

Under den här online kursen kommer vi att fokusera på hur vi kan stötta kroppen genom vintern, hantera olika typer av stress, finna nya perspektiv på naturen under vinterhalvåret och hur vi med växternas hjälp både kan höja vår energi när det är det är vad vi önskar och hjälpa oss själva att varva ner och möta den mörka tiden med värme och vila när det är efterlängtat. Du kommer att lära dig praktisk kunskap om hur du kan använda örter i din vardag och lära dig hur du kan göra din egen örtmedicin. Den här kursen önskar inspirera dig att med öppna sinnen lära känna växtriket mer på djupet, med förhoppningen att både bli berörd av mötet er emellan och få med dig nyvunnen kunskap om växternas läkande rikedom. 

 

Kursen består av tre torsdagskvällar där vi möts på zoom. Mellan träffarna kommer du få enklare uppgifter att undersöka eller prova i din egen takt för att integrera det vi lära oss under kursen. 

 

Datum: torsdagarna 25/11, 2/12 och 9/12  

 

Du kommer att få ett mail ifrån mig när vi närmar oss kursstart med lite mer information och länk till Zoom-rummet. 

 

Vid frågor angående anmälan vänligen vänd dig direkt till Bilda. Om du har frågor som rör kursens innehåll eller liknande går det bra att maila till mig på: idun.hansen@hotmail.com 

 

Kursinnehåll:
– Genomgång av vad örtmedicin är och hur man kan använda växter på ett säkert sätt för att läka och lindra symtom, samt för att stärka kroppen och öka vitaliteten i livet. 

– Under kursen kommer vi att fokusera på olika teman inom örtmedicin som passar bra under vintern. Några av ämnena vi kommer att fördjupa oss i är växternas rötter, göra egen äppelcidervinäger, tillreda eldvinäger och växter som kan vara extra hjälpsamma för kroppen att hantera stress, så kallade adaptogener.  

– Genomgång av många olika medicinalväxter som är till extra stor nytta under vinterhalvåret. Här är exempel på olika växter, svampar och lavar som vi kommer att gå igenom. 

Vildväxande: Frossört, Rönnbär, Chaga och Islandslav.  

Odlingsbara: Vitlök, Malört, Tulsi, Timjan, Koriander och Chili. 

Växter som är tillgängliga för oss och går att köpa ekologiska: Gurkmeja, Ingefära och Kanel. 

– Introduktion till ett ömsesidigt relaterande till naturen och växter, inklusive övningar som stärker vår kontakt med och kunskap om naturen i stort och läkeväxter i synnerhet. 

– Skogen kommer att ha lite extra fokus under kursen, både som växtplats för flera av de medicinalväxter som vi kommer att lära oss om, men också som en plats som träder fram lite mer under vinterhalvåret, då ängar och trädgårdar är i vila. 

– Praktiska övningar som deltagarna kan göra mellan de tre träffarna, inklusive tillverkning av olika örtberedningar och kreativa reflektionsuppgifter med hjälp av att skriva, måla och spendera tid i naturen. 

– Du får ett skriftligt PDF-material i samband med de tre kurstillfällena för att underlätta lärandet och stärka det fortsatta utforskandet under och efter kursen. 

 

Eventuell dokumentation under arrangemanget

Under enstaka tillfällen skickar vi en fotograf till våra arrangemang, i syfte att dokumentera verksamheten för vår verksamhetsberättelse eller att samla material för att marknadsföra framtida arrangemang av samma typ. I dessa fall kommer ni att informeras och självklart ges möjlighet att inte vara med. Vi värnar om din personliga integritet! Läs vår integritetspolicy här.

Mer inom Klimat och miljö

Botanikkurs på Gotska Sandön 26 juni – 1 juli 2022

Botanikkurs på Gotska Sandön 26 juni – 1 juli 2022

Välkommen till en fältkurs på Gotska Sandön, med unik natur och kultur. Dagliga vandringar och studier av växters och djurs extrema levnadsvillkor, öns olika vegetationstyper och spännande historia.

 • Plats
  Gotland, Uppsala kommun
 • Datum
 • Tillfällen
  Söndag
 • Tillfällen
  6 tillfällen
Läs mer