Skip to main content

Teologidagar på Styrsö 6-7 maj 2022

Tema - Delande. "I den Andres blick blir vi till"

Årets TEOLOGIDAGAR söker språk och former för att möjliggöra delande av tro och liv i en tid då skärmtid och distraktioner får allt större utrymme. I Styrsö Missionskyrka, med himmel och hav som fond, får vi lyssna på djupet, lära, smaka, reflektera och samtala innerligt om att känna, leva och tänka kristen tro. Dagar för dig som vill växa och mogna i tro och liv. Andakter, god mat liksom promenader i det vackra skärgårdslandskapet har sin givna del i programmet. Våra erfarenheter och tankegångar formar samtalen. För dig som kommer resande väntar härliga sängar i de vackra retreatrummen.

Ylva Eggehorn, Mikael Kurkiala, Britta Hermansson, Ludvig Lindelöf och Thomas Kazen, föreläser och ger inputs. Pär Alfredsson, Anna-Karin Caspersson, Linnéa Huld samt Bertil Pevantus ger särskild respons. Konstnär Gudrun Ogstedt tolkar dagarna genom en framväxande konstinstallation.

Föreläsare

Ett språk att växa i

Ylva Eggehorn, författare och poet (medverkar via länk)

Att vara överallt är att vara ingenstans 

Människan är inte bara en art utan också ett löfte som kräver en stödjande andlig kultur för att infrias. Men när livet betraktas som en marknadsplats och tempot skruvas upp drivs till slut själen i exil. Kan vi bereda en plats dit den kan återvända? Mikael Kurkiala, docent i kulturantropologi, forskare och författare. 

Kan man se utan att veta sig vara sedd?

Om att enträget söka efter den goda blicken och samtidigt lära sig se vad andra letar efter. Britta Hermansson, pastor, skribent och podcastvärd för Brittas vardagsrum. Anställd i nationella enheten i Equmeniakyrkan med en resande tjänst som evangelist

Avgrunden stirrar tillbaks

Martin Bubers ”Jag och Du” från 1923 är ständigt aktuell i sin beskrivning av två förhållningssätt till världen. Ser vi världen som en ömsesidig relation, eller något vi skall utnyttja för egna intressen? Hur kan vi hitta den goda blicken för världen och varandra? Ludvig Lindelöv, präst i Carl Johans församling och Bergmankännare

Om anknytning, förundran och gemenskap

Himlen, havet, bergen. Homo sapiens häpnas över det storslagna utan att skrämmas, fascineras av oändligheten men känner närhet och trygghet, är ett sandkorn i universum utan att vara ensam, utforskar ett ansikte och finner sig själv. En teolog försöker sig på en evolutionär och psykobiologisk skiss. Thomas Kazen, professor i bibelvetenskap vid THS, pastor i Equmeniakyrkan.

 

Anmälan

Datum: Fredag 6 maj 10.15 – lördag 7 maj 17.00

Kurskostnad & mat: 1095 kr/pers

Kurskostnad, mat & logi: Enkelrum 1735 kr. Dubbelrum 1535 kr/pers – Medboende anges vid anmälan. Sänglinne och handdukar medtages.

Sista anmälningsdag 25 april 2022.

Eventuell dokumentation under arrangemanget

Under enstaka tillfällen skickar vi en fotograf till våra arrangemang, i syfte att dokumentera verksamheten för vår verksamhetsberättelse eller att samla material för att marknadsföra framtida arrangemang av samma typ. I dessa fall kommer ni att informeras och självklart ges möjlighet att inte vara med. Vi värnar om din personliga integritet! Läs vår integritetspolicy här.

Karta

Plats
Styrsö Missionskyrka
Styrsö Tångenväg 71
43084 STYRSÖ

Mer inom Religion och tro

Jeremia – Hans liv och våra liv

Jeremia – Hans liv och våra liv

Välkommen till ännu en vuxenkurs på vackra Marielund tillsammans med Emanuel Sennerstrand.

 • Distans
  Distans
 • Plats
  Ekerö, Stockholms kommun
 • Datum
 • Tillfällen
  Fredag, Lördag, Söndag
 • Tillfällen
  3 tillfällen
Läs mer
Familjeträff på Katolska Skolan av Notre Dame

Familjeträff på Katolska Skolan av Notre Dame

Benedicta Lindberg är generalsekreterare för Respekt och mor till sex barn, varav tre lever och kommer att prata om "Att vänta en ängel - När abort och dödshjälp blir personlig"

 • Plats
  Göteborg, Göteborgs kommun
 • Datum
 • Tillfällen
  Lördag 10:00 - 13:00
 • Tillfällen
  1 tillfällen
Läs mer