Skip to main content

#folkkursonline: Karvsnitt, magiska mönster på trä med Jögge Sundqvist - FULLT

Lär dig slöjdens grundläggande mönsterskärningstekniker tillsammans med Jögge "surolle" Sundqvist.

 OBS Kursen är full! Extratillfälle finns inlagt samma dag 09.30 – anmäl dig här: https://www.bilda.nu/arr/1091913/folkkursonline-karvsnitt-magiska-monster-pa-tra-med-jogge-sundqvist-extratillfalle-419602

Kom in i Jögge surolle Sundqvists soliga snickeri i Kasamark och lär dig slöjdens grundläggande mönsterskärningstekniker för att skära magiska mönster och symboler i trä med kniv och karvsnittskniv. Kursen är digital så momenten demonstreras till deltagarna via ett Zoom-möte och du kan delta vartän du befinner dig. Du kommer få kunskap om uddsnitt, linjer och bokstäver, plattskärning, nagelsnitt, materialkunskap och en introduktion till skärpning av verktygen. Efter den här kursen kommer du kunna experimentera vidare på egen hand – eller kanske starta en karvsnittscirkel med andra entusiaster?

Förkunskaper

Nivån är anpassad för nybörjare, viss vana av att slöjda i trä är en fördel.

 

 

Förbered dig

 

Du kan antingen införskaffa materialet själv eller få det skickat till dig i ett kit Jögge förberett åt dig. Om du vill få det skickat behöver du anmäla dig senast 17/5. Vid anmälan klickar du då i vad du behöver. Vi kan tyvärr inte skicka material utanför Sverige.

 • Minst 4 st hyvlade kvistfria provplattor i lind, sälg, al eller björk. Lind finns att köpa på Slöjdetaljer. Dimensioner på plattan ca 200 x 80 x 10 mm.
 • Karvsnittskniv, täljkniv och om du har ett bildhuggarjärn 9/5 till nagelsnitten.
 • Skissblock och stiftpenna.

Priser för Jögges slöjdpaket:

Inköp
Set: 5 st Lindplattor ca 200 x 80 x 8 mm. Beställs senast 17 maj. Frakt 50:- 100:-

Surolles karvsnittskniv med blad av Kjetil Groven. Beställs senast 17 maj. Frakt 50:- 600:-

Skaffa själv:

Endast blad: https://kayembretsen.com/shop#!/blades/products/chip-carving-knife-blade 350:-

Köp färdiga knivar: https://djarv.se/produkt/karvsnittskniv/ 620:-

https://www.hyvlar.se/hock-karvsnittskniv-25mm-med-rakt-blad 350:-

För nagelsnitt: Skölp eller bildhuggarjärn 9/5 (9 = radiens båge, 5 = diameter på bladet). Båda av märket Pfeil. https://www.dictum.com/en/carving-sculpting-tools-baca/pfeil-compact-carving-tool-gouge-straight-sweep-9-5-mm-700682 eller https://www.dictum.com/en/carving-knives-xylography-tools-bacc/pfeil-linoleum-and-woodcutting-tool-sweep-l-9-5-mm-700909 ca 200 SEK/st.

 

Anmälan är bindande efter 17/5

Kursledaren:

Jögge arbetar som professionell slöjdare i Västerbotten sedan 1998. Den ursprungliga traditionella slöjden inspirerar honom, där materialet, handverktygen, funktionen och uttrycket är det mest betydelsefulla. Han har hållit hundratals kurser i olika slöjd tekniker världen runt och medverkat i SVT:s Hantverksmästarna och producerat ett flertal instruktionsfilmer. Representerad med inköp av regioner, kommuner, Svenska kyrkan, Rööhska museet, Statens konstråd och privata uppdragsgivare. Författare till boken Slöjda i trä på Natur och Kultur, och kommer med en ny bok om karvsnitt i höst på samma förlag.

Jögge Sundkvist

Eventuell dokumentation under arrangemanget

Under enstaka tillfällen skickar vi en fotograf till våra arrangemang, i syfte att dokumentera verksamheten för vår verksamhetsberättelse eller att samla material för att marknadsföra framtida arrangemang av samma typ. I dessa fall kommer ni att informeras och självklart ges möjlighet att inte vara med. Vi värnar om din personliga integritet! Läs vår integritetspolicy här.

Mer inom Hantverk

Konsthantverk för barn

Konsthantverk för barn

Målning och konsthantverk för barn

 • Distans
  Distans
 • Plats
  Malmö, Malmö kommun
 • Datum
 • Tillfällen
  Söndag 10:30 - 12:00
 • Tillfällen
  20 tillfällen
Läs mer