Skip to main content

Föreläsning om mellanösterns musik med Ahmad Al Khatib

Intresserad av mellanösterns musik?

Är du intresserad av mellanösterns musik? Vad är speciellt utmärkande för den? Vill du lära dig vilka orientaliska instrument man använder och deras historia? Ahmad al-Khatib, musiker och lärare på Högskolan för scen och musik, tar med oss på en musikalisk resa i mellanöstern.

Plats: Zoom

Tid: 5 mars kl 18.00

Anmälan till: neanos.yousef@bilda.nu

 

Ahmad al-Khatib är född i Jordanien, son till landsflyktiga palestinier. Han började studera oud för Ahmad Abdel Qasem, även han palestinier. Senare fortsatte han sina studier i musik och cello vid Al-Yarmouk University i Jordanien, där han tog examen 1997. Under studietiden framträdde han med många ensembler som t ex Al-Yarmouk Musical Quartet och i en duo med oud och violin tillsammans med Dr.Tarek Ismail. Turnéerna gick till Libanon, Turkiet, Tunisien, Egypten och länderna på den Arabiska halvön.

1998 återvände Ahmad till Palestina som lärare i oud och cello vid Edward Said National Conservatory of Music (ESNCM). Där bidrog han till att utveckla en avdelning för orientalisk musik, som han även ledde fram till 2002. Under tiden startade han gruppen ”Karloma” vid ESNCM som han både ledde och och skrev musik för. 2000 gav Karloma ut en cd med samma namn.

Sedan 2004 bor Ahmad al-Khatib i Sverige och har här vidareutbildat sig i musikvetenskap och metodik. Han är lärare på Högskolan för scen och musik sedan 2007 i ämnena modal musikteori, komposition och ensemble.

Ahmad al-Khatib framträder med flera ensembler som t ex Yarmouk Oriental Quartet (Jordanien), the Oriental Music Ensemble (Palestina), Trio Samara och i duo med Anders Hagberg (Sverige). De två har nyligen avslutat ett konstnärligt utvecklingsprojekt där de undersökt improvisation ur sina olika perspektiv.

Ahmad al-Khatibs första solo-cd, Sada, kom 2004. Där spelar han egna kompositioner men hyllar också sina musikaliska föregångare Jamil och Munir Bashir. 2012 kom hans cd Sabil med slagverkaren Youssef Hbeisch. Den producerades vid Institut du monde Arabe i Paris och utsågs bl a till månadens cd av den franska tv-kanalen Mezzo.

 

Eventuell dokumentation under arrangemanget

Under enstaka tillfällen skickar vi en fotograf till våra arrangemang, i syfte att dokumentera verksamheten för vår verksamhetsberättelse eller att samla material för att marknadsföra framtida arrangemang av samma typ. I dessa fall kommer ni att informeras och självklart ges möjlighet att inte vara med. Vi värnar om din personliga integritet! Läs vår integritetspolicy här.

Mer inom Musik

Västerbottens Spelmansförbunds Visstuga

Vi träffas tredje söndagen i varje månad för att lära varandra folkvisor (och trall, kulning osv) från Västerbotten och andra ställen i Norden. Till att börja med ses vi digitalt, men i framtiden kan det även bli fysiska träffar.

 • Distans
  Distans
 • Plats
  Zoom videomöte
 • Datum
 • Tillfällen
  Söndag 18:00 - 20:00
 • Tillfällen
  10 tillfällen
Läs mer

Vox Ansgars – UPPEHÅLL TILLSVIDARE

Vox Ansgars är kören för dig som har viss körvana och vill sjunga flerstämmigt.

 • Plats
  Västerås, Västerås kommun
 • Datum
 • Tillfällen
  Torsdag 17:30 - 19:00
 • Tillfällen
  9 tillfällen
Läs mer
Damkören Gott & Blandat – Intresseanmälan

Damkören Gott & Blandat – Intresseanmälan

Vill du sjunga i kör? Kören Gott och Blandat är en kör för kvinnoröster. Kören sjunger från tre stämmor och uppåt.

 • Plats
  Örebro kommun, Örebro län
 • Datum
 • Tillfällen
  Onsdag 18:20 - 20:35
 • Tillfällen
  16 tillfällen
Läs mer

Mer inom Band