Skip to main content

Lev - Sara Lidman som aktivist och talare i Norsjö

I den här studiecirkeln ingår både föreställningen "Lev" och en föreläsning om Sara Lidmans talarkonst och agitation av och med Ellenor Lindgren.

Sara Lidman avslutade nästan alla sina tal med “Lev!” En uppmaning – att vi alla ska komma ihåg att vi faktiskt lever. Det är vi som måste ta ansvar, tänka, reflektera, protestera och agera -nu!  Sara Lidmans tal har också inspirerat Ellenor Lindgren att göra ett electroniskt scenkonstverk och detta inleder denna studiecirkel om tre träffar. 

Ingen deltagaravgift, men anmälan här är obligatorisk!

Datum och tider

4 november kl 19.00-21.15 Medan, Norsjö
17 november kl 18.00-20.30 på Biblioteket Norsjö
24 november kl 18.00-20.30 på Biblioteket Norsjö

Detta är ett samarrangemang med Norsjö Bibliotek, Norsjö Musik och teaterförening, Studieförbundet Bilda och Region Västerbotten.

 

Upplägg

Träff 1: Föreställningen “Lev” och föreläsning av Ellenor Lindgren

Föreställningen Lev! är ett elektromusikaliskt scenkonstverk, ett kollage av tal, musik och är baserat på offentliga tal av Sara Lidman. Efter fikapaus ges en föreläsning om Sara Lidman som talare och agitator.

Träff 2: Sara Lidman som talare och agitator – mänskliga rättigheter

Inleds med en film om Sara Lidmans engagemang i det offentliga rummet. Sedan läser vi tre tal av Sara; tema mänskliga rättigheter.

Träff 3: Sara Lidman som talare – miljö och natur

Sara Lidman talade ofta om människans beroende av miljön och naturen runt om sig. Hon var en motståndare till kärnkraft och skogsskövling och den kolonialisering hon ansåg Sverige bedrev av Norrland med dess utsugning på råvaror. Hon höll sitt eget försvarstal i Stenungsund 22 mars 1988, detta läser vi och diskuterar även aktivism i bredare form.

 

 

Studiecirkeln är en del av BiblioBilda – arena för demokrati

Med målsättningen att vidga och vitalisera den demokratiska arenan samarbetar Studieförbundet Bilda Nord, Umeregionens folkbibliotek och Regionbibliotek Västerbotten under den gemensamma rubriken BiblioBilda – arena för demokrati. Syftet är att utöka och befästa folkbibliotekens och folkbildningens uppdrag att stärka demokratin. Läs mer på www.bilda.nu/bibliobilda

Eventuell dokumentation under arrangemanget

Under enstaka tillfällen skickar vi en fotograf till våra arrangemang, i syfte att dokumentera verksamheten för vår verksamhetsberättelse eller att samla material för att marknadsföra framtida arrangemang av samma typ. I dessa fall kommer ni att informeras och självklart ges möjlighet att inte vara med. Vi värnar om din personliga integritet! Läs vår integritetspolicy här.

Mer inom Samhällsengagemang

Mer inom Demokrati och jämställdhet

Lev – Sara Lidman som aktivist och talare i Lycksele

Lev – Sara Lidman som aktivist och talare i Lycksele

I den här studiecirkeln ingår både föreställningen "Lev" och en föreläsning om Sara Lidmans talarkonst och agitation av och med Ellenor Lindgren.

 • Plats
  Lycksele kommun, Västerbottens län
 • Datum
 • Tillfällen
  Måndag, Fredag 11:30 - 13:45
 • Tillfällen
  3 tillfällen
Läs mer

Kris som möjlighet – kyrkornas roll i en ny tid

Ett panelsamtal om krisens möjligheter och kyrkans bidrag i arbetet med att bygga en hållbar värld. Vilka vanor lämnar vi bakom oss, vilka nya tar vi med? Vad kommer vara drivkraften i utvecklingen?

 • Distans
  Distans
 • Plats
  Uppsala, Uppsala kommun
 • Datum
 • Tillfällen
  Tisdag 18:30 - 20:15
Läs mer