Teologidagar på Styrsö 16-17 april 2021
Tema Delande. I den Andres blick blir vi till.
Tema Delande. I den Andres blick blir vi till.
Årets TEOLOGIDAGAR söker språk och former för att möjliggöra delande av tro och liv i en tid då skärmtid och distraktioner får allt större utrymme.I Styrsö Missionskyrka, med himmel och hav som fond, får vi lyssna på djupet, lära, smaka, reflektera och samtala innerligt om att känna, leva och tänka kristen tro. Dagar för dig som vill växa och mogna i tro och liv. Andakter, god mat liksom promenader i det vackra skärgårdslandskapet har sin givna del i programmet. Våra erfarenheter och tankegångar formar samtalen. För dig som kommer resande väntar härliga sängar i de vackra retreatrummen.
Ylva Eggehorn, Mikael Kurkiala, Britta Hermansson, Ludvig Lindelöf och Thomas Kazen föreläser och ger inputs. Pär Alfredsson, chef för nationella enheten Equmeniakyrkan, Anna-Karin Casperson, verksamhetsutvecklare EKHO Göteborg, Linnéa Huld, psykologstudent GU samt Bertil Pevantus, chef på Styrsöbolaget ger särskild respons.Konstnär Gudrun Ogstedt tolkar dagarna genom en framväxande konstinstallation.
Föreläsare
Ett språk att växa i
Ylva Eggehorn, författare och poet (medverkar via länk)
Att vara överallt är att vara ingenstans
Människan är inte bara en art utan också ett löfte som kräver en stödjande andlig kultur för att infrias. Men när livet betraktas som en marknadsplats och tempot skruvas upp drivs till slut själen i exil. Kan vi bereda en plats dit den kan återvända? Mikael Kurkiala, docent i kulturantropologi, forskare och författare.
Kan man se utan att veta sig vara sedd?
Om att enträget söka efter den goda blicken och samtidigt lära sig se vad andra letar efter. Britta Hermansson, pastor, skribent och podcastvärd för ”Britta vardagsrum”, anställd i nationella enheten i Equmeniakyrkan med en resandetjänst som evangelist.
Avgrunden stirrar tillbaks
Martin Bubers ”Jag och Du” från 1923 är ständigt aktuell i sin beskrivning av två förhållningssätt till världen. Ser vi världen som en ömsesidig relation, eller något vi skall utnyttja för egna intressen? Hur kan vi hitta den goda blicken för världen, och varandra? Ludvig Lindelöv, präst i Carl Johans församling och Bergmankännare
Om anknytning, förundran och gemenskap
Himlen, havet, bergen. Homo sapiens häpnar över det storslagna utan att skrämmas, fascineras av oändligheten men känner närhet och trygghet, är ett sandkorn i universum utan att vara ensam, utforskar ett ansikte och finner sig själv. En teolog försöker sig på en evolutionär och psykobiologisk skiss. Thomas Kazen, professor i bibelvetenskap vid THS och pastor i Equmeniakyrkan.
Anmälan
Datum: Fredag 16 april 10.15 – lördag 17 april 17.00
Kurskostnad & mat: 995kr/pers
Kurskostnad, mat & logi: Enkelrum 1635 kr. Dubbelrum 1435 kr/pers – Medboende anges vid anmälan. Sänglinne och handdukar medtages.
Sista anmälningsdag 30 mars 2021.
Under enstaka tillfällen skickar vi en fotograf till våra arrangemang, i syfte att dokumentera verksamheten för vår verksamhetsberättelse eller att samla material för att marknadsföra framtida arrangemang av samma typ. I dessa fall kommer ni att informeras och självklart ges möjlighet att inte vara med. Vi värnar om din personliga integritet! Läs vår integritetspolicy här.
Kursen är en genomgång av kyrkohistorien. Vi går igenom den tidiga kyrkan, delningen mellan Ortodoxa och Romersk-katolska kyrkan, reformationen, väckelsehistoria och mycket annat. Vad är det egentligen som skiljer olika kyrkor åt? Kursen äger rum ...
Var med i vår nya satsning "provtänk med Johan och Jimmy". Här får du vara med och provtänka kring Gud, kyrka och politik.
Kom med och träffa kollegor från andra församlingar i sydöstra Sverige! Vi kommer prata gruppdynamik, prova på hur en lektion kan starta lugnt och samlat, byta erfarenheter med varandra, ta del av digitala resurser och prova att använda dem.