Skip to main content
Just nu upplever vi störningar gällande anmälan till vissa arrangemang. Tack för ditt tålamod vid eventuella problem!

Littfest

För fjärde året samverkar vi med Littfest i Umeå, Sveriges största litteraturfestival! 

Vi är med och arrangerar flera av seminarierna, läs mer om dem längre ner. Under bokveckan bjuder vi in till förfest där vi djupdyker i Littfest-programmet och inspirerar till att starta bokcirklar. För dig som inte bara vill läsa utan också utveckla ditt eget skrivande arrangerar vi skrivarworkshops. Dessutom har vi uppstart för en ny bokcirkel med fokus på Österbottnisk och Västerbottnisk litteratur inför Litteratur och Retur.

Programpunkter

fredag 15 mars

Sångboken - kl 11.00

Den italienske poeten Umberto Saba har levt en relativt undanskymd tillvaro i Sverige. Kanske blir det ändring på det nu? Gunnar Balgård har översatt Sångboken och samtalar med John Wwedenmark om översättningens utmaningar och Sabas poesi.

När slutar familjen vara familj? - kl 12.10

”Ingen växer upp i samma familj, hur gärna vi an vill”, sjunger eva dahlgren och syftar på hur uppväxter, upplevelser och minnen skiljer sig åt familjemedlemmar emellan. Jonas hassen khemiris Pappaklausulen och Amanda svenssons Ett system sa magnifikt att det blandar är två romaner som bada undersöker sådana skiftande erfarenheter. På Littfest samtalar de med Therese Eriksson.

Läs mer

En isbjörns memoarer - kl 13.40

När Yoko Tawada återvänder till Littfest gör hon det med En isbjorns memoarer i bagaget, en roman om exil och annorlundahet som ger nya perspektiv på vad det innebar att vara homo sapiens. Samtalet leds av Yukiko Duke. På engelska.

Läs mer

Ett samtal mellan far och son - kl 15:00

Innan du försvinner är Jörn och Rafael Donners gemensamma brevroman. På Littfest möts far och son i ett samtal om projektet, om manlighet, förväntningar, livet och ett annalkande slut. Samtalsledare är Pekka Heino

Läs mer

Landet utanför - kl 16:00

Hösten 1939 trodde många att Sverige skulle klara sin neutralitet på samma sätt som under första världskriget. Men med finska vinterkriget och det tyska angreppet på Norge och Danmark tycktes det som om Skandinavien skulle bli skådeplats för den stora urladdningen. Utifrån sin uppmärksammade bok, Landet utanför. Sverige och kriget 1939-1940, berättar Henrik Berggren om hur människor på alla nivåer i samhället hanterade krigshotet.

Läs mer

Programpunkter

lördag 16 mars

Nuckan - kl 14:00

I Malin Lindroths bok Nuckan försöker författaren ta tillbaka det fulaste namnet och tvätta skammen ur det. Det är ett personligt befrielseprojekt, ett ifrågasättande av de normer som vi fortfarande är så knutna till och kanske blinda inför och ett beredande av plats för den större berättelsen om kärlek, makt och relationer. Samtalspartner är Tone Schunnesson.

Läs mer

Bruna flickor - kl 14:00

Bloggen bruna flickor fick ett enormt genomslag redan från det första inlägget. Det var där Koko Hubara, som arbetar för att även icke-vita finländare ska synas i samhället, började sin litterära resa. Nu finns blogginläggen som bok. I ett samtal med Tehranfödde journalisten Ametist Azordegan diskuteras föreställningar om ”bruna flickor”, osynliggörande och att bli en ständig representant för andra saker utanför sig själv, samt hur hiphopen befriar och stärker jag-känslan.

Läs mer

Nordisk författarscen: Djupa ärr och skrubbsår - kl 15:00

Jónas är 49 år, frånskild, i ofrivilligt celibat och ingen behöver hans hjälp att reparera saker längre. För att dottern ska slippa hitta hans kropp reser han till ett krishärjat land för att avsluta livet. Auður Ava Ólafsdóttirs roman har lika delar allvar och glimt i ögat, och förärades Nordiska rådets litteraturpris 2018.

Läs mer

Berättelser om syriskt motstånd - kl 16:00

I Nitton kvinnor återvänder den syriska journalisten och författaren Samar Yazbek till hemlandets konflikt. Denna gång fokuserar hon på de tysta, eller tystade, aktörerna bakom revolutionen: kvinnorna. På Littfest samtalar Yazbek med Stefan Ingvarsson. Med på scen finns även Ameenah Sawwan, en av de kvinnor som intervjuas i boken. Samtalet tolkas till svenska av Helena Axelson Fisk.

Läs mer

Nordisk författarscen: Världen genom novellen - kl 16:00

Julio Cortázar sa en gång i en jämförelse med boxning, att romanen vinner på poäng medan novellen på knock-out. Stämmer det? Ett seminarium om novellen som form och hur världen kan porträtteras, utifrån två aktuella novellsamlingar av Susanne Ringell och Roskva Koritzinsky, båda nominerade till Nordiska rådets litteraturpris 2018.

Läs mer

Du kanske också är intresserad av

Starta bokcirkel

Starta bokcirkel

Vare sig du gillar fackböcker eller skönlitteratur blir läsningen roligare och perspektiven vidgas i samtalet med andra. Vi kan stötta din bokcirkel med böcker, samtalsunderlag och tips på kommande litteraturevenemang.