Skip to main content

Familjekompis

Vill du vara med och göra skillnad på ett enkelt sätt, men som gör stor skillnad i människors liv? Familjekompis ger etablerade och nya svenska familjer möjligheten att lära känna varandra, öka förståelsen samt skapa värme mellan människor. Ge din familj nya perspektiv genom att träffa en familj från en annan kultur än din!

Vad är Familjekompis?

Familjekompis vill skapa förutsättningar för nysvenska familjer och etablerade svenska familjer att lära känna varandra. Allt görs på ett enkelt sätt som passar er och på lika villkor. Vi vill på detta sätt bidra till meningsfulla relationer samt öka förståelsen för varandra. Vår målsättning är att alla ska kunna vara med, det kräver inga förkunskaper utan det enda vi önskar är att du är öppen för att testa att lära känna en ny familj samtidigt som du bidrar till ett varmare Sverige. Alla typer av familjekonstellationer är välkomna att anmäla sig.

Det är viktigt att poängtera att ingen är fadder åt någon annan – familjerna träffas på lika villkor och lär känna varandra.

Idag finns Familjekompis i Örebro, Arboga, Hällefors, Lindesberg, Lekeberg och Karlskoga. Det finns även möjlighet att träffas digitalt!

Hur fungerar det?

När ni anmält er kommer vi att hitta en familj som vi tror kommer passa bra ihop med er. Därefter kommer vi kontakta er och bjuda in till en första träff som Bilda organiserar och bjuder på.

Första träffen

En projektledare för Familjekompis kommer ta emot er och finnas som stöd under hela kvällen. Ni kommer att bjudas på god mat, gemenskap, fika samt möjlighet till lek och aktiviteter för barnen. Tanken med denna träff är att låta dig och din familj lära känna den familj ni matchats med lite bättre.

Under träffen får ni även möjlighet att byta kontaktuppgifter med varandra då vår förhoppning är att ni ska ses ytterligare två gånger. Ni kan med fördel redan här bestämma hur nästa träff ska se ut och om ni vill ta del av något av Bildas gratiserbjudanden.

Under rådande omständigheter träffas vi främst utomhus! Har ni valt att mötas digitalt så kommer vi hålla en digital första träff tillsammans med er.

Kommande träffar

Ni som väljer att ses igen efter första träffen kan antingen hitta på egna aktiviteter eller ta del av våra gratiserbjudanden. Förslag på egna aktiviteter kan vara gemensamma utflykter, en fika på stan, träffas i en lekpark, middag hemma hos varandra och dylikt. Vilken typ av aktivitet man genomför är helt upp till er som träffas!

Gratiserbjudanden

Nedan kan ni se vilka aktörer som tillhandahåller gratis aktiviteter för er att gå på tillsammans med er Familjekompis-familj. Dessa är endast tillgängliga om ni går på aktiviteten tillsammans med den familj som ni blivit matchad med.

  • MegaFun
  • Bodaborg
  • Gustavsvik
  • Lerbäcksteater
  • Lustiga Landet
  • ÖSK

På vissa av aktiviteterna finns ett begränsat antal biljetter per år. Mer information om dessa erbjudanden får du under första träffen.

Inspireras av berättelser om Familjekompis

Familjekompisarna lär av varandra

"En av familjerna har bott i Sverige i drygt tre år, den andra i hela livet. Under middagar byter de erfarenheter, tar del av varandras kultur och umgås som vänner. De är familjekompisar." Intervju av SVT.

Se hela inslaget

De matchades för att bli kompisar

"Egentligen är det ingen stor sak. Bara två barnfamiljer i Örebro som träffas och trivs med varandra. Men den som matchade dem gjorde uppenbarligen ett bra jobb." Intervju i Hem och Hyra.

Läs och se inslaget

Forskaren tror på Familjekompis

"Sociologen Jenny Alsarve följde Familjekompis under det första året – både som forskare och som medlem i styrgruppen. ”Det här är en modell som kan göra skillnad”, säger hon." Intervju i Hem och Hyra

Läs hela intervjun

Forskningsrapport på Familjekompis

Under Familjekompis första år följdes det av lektor och forskare Jenny Alsarve från Örebro universitet. Nu finns rapporten om Familjekompis publicerad och i den framgår det bland annat att flera av familjerna berättar att de fått vänner genom Familjekompis och en övervägande majoritet skulle rekommendera andra att bli kompisfamiljer.

Ladda ner och läs rapporten här

Fler samarbeten, projekt och initiativ