Skip to main content

Frikyrkans historia

Uppdaterad:

Frikyrkans historia har spelat en viktig roll för formandet av det svenska samhället. Hon införde den demokratiska formen i Sverige och lade en grund för kvinnans lika värde, hon har bedrivit ett omfattande social arbete, kämpat för religionsfrihet och stått för kulturell bildning.

Film

I filmen Frikyrkans historia får du möta en berättelse som också kantats av utmaningar, svårigheter och skandaler. Idag står frikyrkan inför frågan om hennes överlevnad. Filmen är 60 minuter lång.

Producenten Fredrik Lindé berättar

Jag tror att många idag känner till Knutby och Livets Ord, och kanske att någon har en bekant som funnits med i scouterna, men få känner till att frikyrkan varit en viktig del i att forma det svenska samhället.

Frilansjournalisten och religionsvetaren Fredrik Lindé inledde produktionen våren 2020. Produktionen bygger på omkring 30 timmars intervjumaterial. Resultatet är en fascinerande berättelse om en normbrytande rörelse som varit med och format det svenska samhället men som under sina 175 år genomgått förändringar och som idag står inför frågan om sin överlevnad.

Instruktioner för arrangörer

När filmen visas i samarbete med Bilda tillhandahåller vi en rabattkod som gör att kostnaden för visningsrättigheten hanteras av Bilda. I instruktionen nedan beskriver vi hur det går till. Det finns också affischer och annat markandsföringsmaterial som du kan ladda ner.

Studiematerial

Det finns ett gediget samtalsmaterial till filmen som kan användas både vid offentlig visning och i smågrupper. Materialet får du från din verksamhetsutvecklare på Bilda.

Intresserad? Hör av dig!

Vill du veta mer om studiematerialet och hur det kan användas? Hör av dig till oss.

Bilda Nord

Norrbottens län, Västerbottens län samt delar av Västernorrlands län (Örnsköldsviks, Sollefteå, Kramfors och Härnösands kommun).

Bilda Mitt

Jämtlands län, Gävleborgs län, Dalarnas län samt delar av Västernorrlands län (Sundsvall, Timrå och Ånge kommun).

Tony Karsbo

Profilområdesansvarig kyrka Mitt, nationell verksamhetsutvecklare inom Bildning och kultur i frikyrkorna

Bilda Svealand

Värmlands län, Örebro län, Västmanlands län och Södermanlands län.

Bilda Öst

Stockholms län, Uppsala län och Gotlands län.

Bilda Sydöst

Östergötlands län, Jönkö­pings län, Kronobergs län, Kalmar län och Blekinge län.

Mats Joelsson

Verksamhetsutvecklare Ledarutveckling, Verksamhetsutvecklare inom Bildning och kultur i frikyrkorna

Bilda Sydväst

Västra Götalands län, Hallands län och Skåne län.