Skip to main content

Alpha

Uppdaterad:

Vi tror på mötet mellan människor och gärna i den lilla gruppen. Där man får tala till punkt, bli lyssnad på och provtänka tillsammans med andra. I en alphakurs ryms detta. Där söker man sig fram, nyfiken på den kristna tron.

Om ni genomför Alpha-kurser i samverkan med oss kan vi stödja din grupp, dig som ledare eller din församling.

Vi erbjuder bland annat:

  • Stöd och hjälp med digitala verktyg
  • Utbildning och stöd i att leda en studiecirkel online
  • Bildas ledarväska med verktyg och tips för goda samtal och trygga processer
  • Utbildning för dig som ledare i hur du leder en grupp och skapar öppna samtal
  • Stöd till inköp av material och utrustning

Distansutbildning för Alphateam

Under hösten erbjuder vi tillsammans med Alpha Sverige en distans-utbildning för Alphateam vid tre olika tillfällen. Här får ni tillfälle att prata om och lära er mer om hur ni kan hålla Alphakurser på bästa sätt.

Vad är Alpha?

Alpha är en rad kurstillfällen som utforskar den kristna tron. Varje tillfälle är inriktat på olika aspekter och frågor som rör tro och är skapat för att väcka samtal. Alpha finns över hela världen och alla är välkomna. Läs mer om Alpha på deras hemsida.

Äktenskapskursen

Äktenskapskursen är en praktisk kurs över sju veckor som ger verktyg för att bygga en stark och sund relation med ett livslångt perspektiv! Äktenskapskursen är gratis att arrangera, allt man behöver göra är att registrerasig och köra igång samt köpa häften till. Äktenskapskursen kan med fördel genomföras i samverkan med oss på Studieförbundet Bilda. Vi kan hjälpa till med digitala verktyg, ledarstöd och material.

Konceptet

Kursen består av sju tillfällen där varje träff traditionellt inleds med en god måltid (om kursen hålls på en fysisk plats och inte online). Därefter varvas föredrag via film och enkla uppgifter som ger varje enskilt par möjlighet att samtala om kvällens ämne. Även om äktenskapskursen utgår från kristna principer lämpar den sig för och är öppen för alla.

Varje pars integritet respekteras. Det förekommer inga gruppredovisningar och ingen behöver redovisa något om sin relation eller vilka frågor man arbetar med.

Läs mer om äktenskapskursen på Alphas hemsida: https://sverige.alpha.org/aktenskapskursen

Alphakurs online

I dessa speciella tider då det inte är lämpligt att mötas som vanligt i grupper finns ändå möjligheten att hålla en Alphakurs online. Kanske har några just på grund av det rådande läget extra tid, möjlighet och behov av att vara med i en Alphakurs. Gruppen tittar på samlingens Alpha-film samtidigt eller var för sig och kopplar sedan upp sig mot en digital mötesplats som till exempel Zoom, WhatsApp, Google Hangout, Messenger, Skype eller liknande och samtalar om det ni sett och delar tankar och funderingar.

Även en Alphakurs online kan genomföras som en distans-studiecirkel hos Bilda.
Kontakta din lokala verksamhetsutvecklare för att få hjälp att komma igång!

Användbara länkar

Välja rätt videomötesverktyg

Videomötet har kallats för det nya fysiska mötet. Det finns många sätt att mötas med video, därför har vi samlat tips och råd kring en rad olika verktyg som finns tillgängliga.

Att välja videomötesverktyg

Allt kring vår distansverksamhet

Delta på distans, starta en egen cirkel eller digitalisera er befintliga verksamhet. Här samlar vi all information gällande distansverksamhet.

Distans

Bildas verktygslåda

Till Bildas verktygslåda

Läs mer om Alpha Online

Till Alpha Online

Kontaktpersoner

Bilda Nord

Norrbottens län, Västerbottens län samt delar av Västernorrlands län (Örnsköldsviks, Sollefteå, Kramfors och Härnösands kommun).

Bilda Mitt

Jämtlands län, Gävleborgs län, Dalarnas län samt delar av Västernorrlands län (Sundsvall, Timrå och Ånge kommun).

Tony Karsbo

Profilområdesansvarig kyrka Mitt, nationell verksamhetsutvecklare inom Bildning och kultur i frikyrkorna

Bilda Svealand

Värmlands län, Örebro län, Västmanlands län och Södermanlands län.

Bilda Öst

Stockholms län, Uppsala län och Gotlands län.

Bilda Sydöst

Östergötlands län, Jönkö­pings län, Kronobergs län, Kalmar län och Blekinge län.

Bilda Sydväst

Västra Götalands län, Hallands län och Skåne län.