Skip to main content

Seniorsurfarna – ett studiematerial för ökad digital förmåga

Uppdaterad:

Som folkbildare har Bilda ett viktigt uppdrag att verka för en ökad digital inkludering i samhället. För det finns bland annat Seniorsurfarnas material på UR-play som kan användas för studiecirklar i ämnet.

Materialet består av en handledning, filmade färdighetsklipp och avsnitt.

Handledningen finns här och på UR-play. På UR-play hittar du även de filmade färdighetsklippen som är 2-3 minuter långa. Klippen finns på svenska, textade, samt i syntolkade och teckenspråkstolkade versioner. Avsnitten, som är runt 30 minuter långa, hittar du på Svt-play. Seniorsurfarnas färdighetsklipp finns även på UR Språkplay. Där får programmen en undertext på svenska. Orden i dessa kan översättas till 25 språk, men det förutsätter att du registrerar ett konto där. Instruktioner finns på Språkplay-sidan.

Vill du ha hjälp att paketera materialet på en digital mötesplats för din grupp?

Vänd dig till din kontaktperson på Bilda, eller någon av kontakterna på den här sidan.

Mer om materialet

Målgruppen för materialet är främst seniorer men det fungerar även för alla de som vill komma igång med att använda sin mobil eller sin surfplatta.

Deltagarna behöver ha egen mobil eller surfplatta samt internetuppkoppling. Är cirkeln på distans, via videomöten är det rekommenderat att alla har en egen dator så att de kan följa vad som händer på datorskärmen och göra samma sak på sin mobil eller sin platta.

Upplägg Handledningen och materialet ger underlag för 6-12 träffar, beroende hur behovet av repetition ser ut. Grupperna bör vara mellan 4-12 personer. Träffarna kan ske på distans via video, eller som en kombination av fysiska möten och distans. Upplägget för varje träff är att deltagarna får:

  • Uppdrag och diskussionsfrågor
  • Bakgrundsfakta om de tjänster och den teknik som de får testa
  • Koppling till Seniorsurfarskolans färdighetsklipp
Studievägledning i PDF att ladda ned
Övning- och färdighetsklippen
Alla avsnitt i serien Seniorsurfarna