Skip to main content
Det är just nu problem att anmäla sig via hemsidan. Vi jobbar på att lösa det. Återkom senare eller kontakta kontaktpersonen för det arrangemang eller den studiecirkel du vill anmäla dig till.

Samtal i sorg – ett samtalsmaterial

Uppdaterad:

Att stå ansikte mot ansikte med det som inte fick hända är att förlora fotfästet i livet. Vardagens outtalade trygghetsformel – det händer inte mig – har svikit, och allt är opålitligt. Plötsligt händer det. Någon ur vår grupp eller vårt sammanhang, dör och finns inte längre med oss.

Detta samtalsmaterial skapar utrymme för samtal om sorg och död, liv och hopp för grupper som drabbas av att någon i gruppen eller dess närhet avlider. Materialet kan användas i en mindre församlingsgrupp (oavsett kyrkotillhörighet), hemgrupp eller kompisgäng som är van att dela tro och liv med varandra och där bönen har en plats i gemenskapen. Det kan även användas i grupper där man inte förlorat någon närstående men vill diskutera ämnet sorg utifrån andra aspekter.

Uppmanar till handling

Materialet uppmuntrar inte bara till samtal utan även till handling. I varje samling ges konkreta tips på praktiska handlingar att utföra antingen i grupp eller enskilt. Även här så kan gruppen välja själv om, och i så fall vilka, övningar man vill göra.

Upplägg

Samtalsmaterialet omfattar 4 träffar där varje träff innehåller:

  • en kort inledning
  • ett par samtalsfrågor
  • något att göra tillsammans
  • något att göra på egen hand
  • avslutning med bibelord, bön och välsignelsen

Använd materialet precis som det passar just er och ert sammanhang. Välj och plocka bland frågor och övningar men var noga med överenskommelser och samtalsramar.

 

Ett bra material för en pågående grupp där någon dött och inte mer kommer till gruppen. Här får ni hjälp med samtalet omkring död och sorg och hur vi tänker om vår egen död. Materialet rekommenderas då vi ofta har svårt att närma oss de här svåra frågorna. Då är det bra med en kort handledning.
– Britt Sandberg, pastor och själavårdslärare

 

Hör av dig till oss så hjälper vi dig att komma igång med din studiecirkel!

Ladda ner studieguiden

Studieguiden i PDF-format öppnas i ny flik och du kan välja att läsa det online eller att ladda ner det till din dator, surfplatta eller telefon. Du kan också välja att skriva ut häftet.

 

Bakgrund

Ortodoxa församlingar som drabbats hårt av coronapandemin under våren 2020 tog kontakt med oss. De behövde hjälp med att samtala om sorg och död. Då föddes idén till detta material.