Skip to main content

Kören – en enda röst, eller många?

Uppdaterad:

Man vet inte vad man har förrän man förlorat det. Har du reflekterat över vad din kör betyder för dig under pandemin? Vill du komma igång igen genom att samtala om viktiga frågor? Som till exempel vad ledarskapet i kören, gemenskap, tro och texternas budskap betyder för dig?

Studieförbundet Bilda i samarbete med Doc Lounge erbjuder under februari – maj alla körer som samverkar med oss att använda filmen ”Kören – En film om Tensta Gospel Choir” som underlag för samtal.

I ”Kören – En film om Tensta Gospel Choir” följer debuterande regissören Amanda Pesikan en av Sveriges mest populära körer på en avgörande resa till Chicago, gospelns hemstad. Filmen dokumenterar en avgörande tid i körens historia, när man brottas med frågor om ledarskap, andlighet, individualitet och gemenskap.

Hur tar jag del av detta erbjudande?

Hör av dig till din körs kontaktperson på Bilda för att få en länk och lösenord till filmen som ni i kören antingen kan se hemma var och en för sig eller tillsammans, till exempel i stället för ett kör-rep. Ni får även en samtalshandledning med förslag på upplägg och samtalsfrågor.

Passa på att komma närmare varandra och reflektera över vad kören betyder för er!

Samverkar inte din kör med Bilda? Kontakta någon av våra verksamhetsutvecklare. Du hittar kontaktuppgifter längst ner på sidan.

 

 

I ”Kören – En film om Tensta Gospel Choir” följer debuterande regissören Amanda Pesikan en av Sveriges mest populära körer på en avgörande resa till Chicago, gospelns hemstad. Det blir en spirituell och känslomässig utmaning där frågor om tro, ledarskap och andlighet sätter körens gemenskap på prov. Filmen dokumenterar en avgörande tid i körens historia, när man brottas med frågor om religion, individualitet och gemenskap. * se en sammanskrivning nedan.

Kören är ett perfekt mikrokosmos av samhället, där stora och små allmänmänskliga frågor kan speglas. Starka teman i filmen är längtan och människans behov av sammanhang och tillhörighet, något som har blivit extra viktigt för oss alla under det senaste året. Filmen utforskar också om det går att ta sig an en kulturyttring utan att vara delaktig i hela sammanhanget. I detta fall om det är möjligt att sjunga gospel utan att tro på Gud.” — Amanda Pesikan, regissör

Om Tensta Gospel Choir

Tensta Gospel Choir bildades 1996, som ett projekt med syftet att arbeta för integration mellan ungdomar från olika kulturer. Kören blev snabbt en blandad grupp människor från världens alla hörn, med olika bakgrunder och det gemensamma intresset för gospelmusiken. De flesta kom för att de ville vara med och sjunga, men några ungdomar kom bara för att lyssna och delta i gemenskapen.

Genom åren har kören haft flera betydelsefulla körledare, nya och gamla medlemmar har anslutit och återanslutit sig till kören, medan budskap och gemenskap har bestått. Kören deltar fortfarande varje månad vid församlingens gudstjänster i Tenstakyrkan, och har utöver detta mottagit stor uppskattning som artistgrupp på den svenska musikscenen. Konstnärlig ledare är Cedwin Sandanam.

Samverkar inte din kör med Bilda?

Kontakta någon av våra verksamhetsutvecklare om ni är sugna på att ta del av detta och andra erbjudanden så berättar de mer.

Bilda Nord

Norrbottens län, Västerbottens län samt delar av Västernorrlands län (Örnsköldsviks, Sollefteå, Kramfors och Härnösands kommun).

Bilda Mitt

Jämtlands län, Gävleborgs län, Dalarnas län samt delar av Västernorrlands län (Sundsvall, Timrå och Ånge kommun).

Bilda Öst

Stockholms län, Uppsala län och Gotlands län.

Bilda Svealand

Värmlands län, Örebro län, Västmanlands län och Södermanlands län.

Bilda Sydöst

Östergötlands län, Jönkö­pings län, Kronobergs län, Kalmar län och Blekinge län.

Bilda Sydväst

Västra Götalands län, Hallands län och Skåne län.