Skip to main content

Samtalsguide till boken Jordad

Uppdaterad:

Ordet kollaps leder lätt tankarna till apokalyps och dramatik. Författaren David Jonstad menar att det i själva verket är något som sker över tid och pågår i detta nu. I boken Jordad får vi följa med i resan från det relationella bondesamhället till det industrimoderna samhället och frågan blir oundviklig: Vart är vi på väg?

Globala ekonomiska, ekologiska och sociala kriser eskalerar och mitt i det söker människor svaren på hur vi ska leva tillsammans på den här planeten. Genom att blicka bakåt söker David Jonstad svaren för vägen fram. Vägen tycks röra sig från marknadsekonomin och istället ner i marken. Genom boken vill Jonstad inspirera till ett liv inom planetens gränser, där vi heller inte lägger beslag på andras resurser. Vägen fram verkar finnas i ett stort tillsammans.

Samtalsguidens frågor rör varje enskilt kapitel, tolv till antalet. Gruppen själv bestämmer hur läsningen läggs upp, med rekommendationen att läsa två kapitel inför varje träff.

För att få tag i studieguiden och hjälp att starta en studiecirkel, hör av dig till kontaktpersonen i din region.

Kontaktpersoner

Bilda Nord

Norrbottens län, Västerbottens län samt delar av Västernorrlands län (Örnsköldsviks, Sollefteå, Kramfors och Härnösands kommun).

Bilda Mitt

Jämtlands län, Gävleborgs län, Dalarnas län samt delar av Västernorrlands län (Sundsvall, Timrå och Ånge kommun).

Bilda Svealand

Värmlands län, Örebro län, Västmanlands län och Södermanlands län.

Bilda Öst

Stockholms län, Uppsala län och Gotlands län.

Bilda Sydöst

Östergötlands län, Jönkö­pings län, Kronobergs län, Kalmar län och Blekinge län.

Bilda Sydväst

Västra Götalands län, Hallands län och Skåne län.