Skip to main content

”Vi var några som ville lära oss ljudteknik”

Uppdaterad:

En fredagskväll spelar LASER på Ungdomens Hus i Uppsala. Samma kväll hålls tredje studiecirkeltillfället i scenteknik, där Ylva Wänstrand är en av deltagarna. De håller som bäst på att rigga och testa ljudet för kvällens spelning. Cirkelledaren Oscar Edling, till vardags student på KTH, är ljudtekniker och brukar hjälpa till när det är spelningar i huset. 

– Vi var några aktiva medlemmar som ville lära oss ljudteknik och nu har det blivit av. Målet är att vi ska kunna sköta ljudet själva när vi har konserter eller openmic på vår scen. Varje studiecirkeltillfälle är kopplat till en konsert, när vi tränar på att sköta ljudet, berättar Ylva. 

Det började med en studiecirkel i  hur ljudteknik fungerar i teorin, men ungdomarna kände att de behövde öva det praktiskt och då formades studiecirkeln i praktisk scenteknik.

– Jag tycker att det är roligt att folk lär sig och inte är beroende av mig när de ska ha spelningar. Jag har försökt få dem att göra själva och testa sig fram. Inom ljudteknik finns inget rätt och fel, det är trial and error som gäller, säger Oscar Edling, studiecirkelledare. 

När Ylva hittade till Ungdomens hus hade hon länge längtat efter en plats att umgås på. Sedan dess har hon tillbringat mycket tid i huset och även engagerat sig i föreningen, under ett par som aktiv i styrelsen. Ylva beskriver hur hennes engagemang i föreningen och huset har lärt henne mycket och gjort henne stolt. 

– Jag har lärt mig lika mycket här som på gymnasiet eftersom vi sköter allt som rör huset och verksamheten själva. Och jag har märkt att jag kan göra skillnad fast jag är ung. Det går att påverka. Arbetet har gjort att jag har känt mig viktig och stolt, berättar Ylva.