Skip to main content

”Vi berikar och inspirerar varandra”

Uppdaterad:

Alice Westling band består av fem medlemmar med Alice Westling som sångerska och låtskrivare. I år uppträder de på årets upplaga av showcasefestivalen Live at Heart dit de handplockats av Studieförbundet Bilda.

Bandmedlemmarna träffades på Fridhems folkhögskola i Skåne där mycket av musiken som de spelar skapades men bandet som helhet bildades först under hösten 2022 i Stockholm.

Under våren 2023 har bandet haft spelningar cirka en gång i månaden men att få spelningar på nya scener är inget man kan ta för givet. I år uppträder de på festivalen Live at Heart, en möjlighet som öppnade sig genom samarbetet med Bilda. Alice Westling Band var en av totalt elva band som i år blev uttagna av Bilda att få uppträda på showcasefestivalen. Live at Heart är mer än bara scenframträdande, de vill öppna upp för nya och etablerade aktörer inom musikindustrin att nätverka och skapa nya kontakter. Av Bilda har bandet även fått ekonomiskt stöd och möjlighet att låna instrument.

– Det har varit superbra med den hjälp vi fått av Bilda. De har varit initiala i den här kontakten med Live at Heart. Det kan vara svårt att hitta passande sammanhang att växa. Man kanske kan inspireras av andra artister som inte är helt etablerade ännu, säger Alice Westling.

Inspiration för texterna

Musiken beskriver bandet som ”filosoferande texter samspelar med lekfull harmonik och skapar en personlig atmosfär av melodiskt vemod”. Inspirationen som är så viktigt i kreativa processer får Alice från olika håll.

– Det är olika, det kan vara att man hör en inspirerande låt från en annan artist. Att man bär på en känsla som vill ut, säger Alice.

Det kan också vara poesi eller aktuella händelser i världen som inspirerar, det som händer i livet helt enkelt.

– Inspiration kan variera beroende på vilket miljö man befinner sig i, det var en helt annan inspiration i Norrland än i Malmö till exempel. I Norrland var det mer pop och 80-talsinspiration, berättar Alice.

En kvinna som sjunger i en mikrofon på scenen.
Alice Westling på scenen under Live at Heart.

Musiken har alltid funnits

Alice Westling har gått gymnasium med musikinriktning jazz- och afrosång, två linjer på folkhögskola inom musikproduktion, artisteri och låtskriveri samt fristående låtskrivar- och producentkurser. Nu studerar hon musikproduktion på Kungliga musikhögskolan i Stockholm.

– Musiken i stort är verkligen mitt intresse i livet, att få möjlighet att spela den live och ha musiker som kommer med sina idéer och få dem att växa ännu mer är ju verkligen en dröm i sig att få göra, säger Alice.

Alice Westling har alltid vetat att det är musiken som hon ska satsa på. Det finns inget minne av att det ska ha varit några tveksamheter i den frågan.

– De tidigaste videor som finns på mig när jag liksom sjunger passionerat är från när jag var två år, det har nog alltid varit så. Sen har jag även haft turen att hamna i rätt sammanhang och rätt skolor som tagit det vidare och haft människor runt om mig som trott på mig och på möjligheterna, säger Alice.

Utmaningar och möjligheter som band

Att ha haft stöttande människor runt om sig har varit en bidragande faktor till att hon vågat fortsätta sin dröm inom musiken trots att konkurrensen är hård och utmaningarna inom musikindustrin tuffa.

– Svårigheten kan vara att alla kommer från olika bakgrunder med olika erfarenhet av att spela tillsammans, vissa är mer vana vid att spela solo, andra har jazzbakgrund där de spelat i ensembler. Det kan också vara att man har olika approach till hur man kommunicerar.

– Man måste ju både balansera det sociala ansvaret att det ska vara en bra stämning men också att få igenom det man vill med själva låtarna och själva musiken, det är en balansgång, säger Alice.

Vad är det bästa med att spela i band?

– Jag tycker att det är helt fantastisk varje gång man skrivit en låt och sen få höra den live. Det får en att få många fler idéer eftersom man själv har sina begränsningar. När man är fem personer som alla har sina specialiteter som kan tillföras till musiken så växer musiken och den blir mycket mer dynamisk och får fler bottnar än bara text och musik. Den kan spelas på flera olika sätt och det är så himla coolt varje gång man kommer till replokalen. Och det känns som att alla i vårt band har ganska olika musikaliska bakgrunder så vi berikar och inspirerar varandra, säger Alice.

Förväntningarna inför Live at Heart är att få nya följare, nätverka med andra musiker och nå ut med sin musik. I ett framtidsscenario önskar Alice att alla i bandet vill fortsätta att spela ihop, att de utvecklats inom musiken, står på större scener och skaffat sig en etablerad publik och vedertaget bandnamn.

Efter spelningen

När spelningen ägt rum hörs vi igen då det finns en obesvarad fråga kvar.

Uppfyllde Live at Heart era förväntningar?

– Live at Heart överträffade förväntningarna i det att vi fick spela på en otroligt fin scen, den största vi som band spelat på, med förvånansvärt mycket publik. Det var en positiv överraskning då publiken så klart var ett litet orosmoment eftersom vi inte alls är etablerade i Örebro. Vi hade fullt upp med vår egen spelning och att kolla in andra artister så vi hann tyvärr inte med att gå på så mycket workshops och mingel, men vi känner ändå att vi fick träffa andra artister med liknande ambitioner som vi kunde inspireras av. Vi fick väldigt fin respons på vårt framträdande och kände att vi ändå kunde nå ut och beröra med musiken vilket ju var vårt största mål, avslutar Alice.

 

 

Att lära för att utvecklas
  • Artiklar

Att lära för att utvecklas

Seidi Kurt är ledare för en kör, en grupp diakonissor och den Syrianska Kvinnoföreningen i Göteborg. Hon lyfter betydelsen av att få träffa andra med olika k...