Skip to main content

Svitlana lär sig svenska genom sång

Uppdaterad:

Musiken och kyrkan har hjälpt Svitlana att hitta en plats i samhället och möjlighet att träna svenska. Sången gör också att hon enklare kan hantera kriget i hemlandet Ukraina.

I höstas flydde Svitlana Remzhina från sin hemstad Zaporizhzhia i Ukraina. I november 2022 kom hon till Stockholm och fick genom musiken och den kristna gemenskapen genast kontakt med människor i Vallentuna och Täby genom kyrkans arbete.

Hon är professionell operasångare och sopran. Genom musiken har hon redan lärt sig en del svenska. I sin repertoar sjunger hon bönen Fader Vår på svenska och berättar att det är mycket enklare att lära sig språk genom att sjunga. Hon säger också att hon förstår vad hon sjunger, även när det är på svenska.

Bilda träffar henne efter en konsert i Grindtorpskyrkan som gjordes i samarbete mellan Bilda och Täby Pingstförsamling. Ett 40-tal besökare kom till kyrkan för att lyssna på henne.

Musiken är mitt främsta språk att kommunicera med här i Sverige, säger hon.

Genom sången har hon kunnat bli en del av svenska samhället trots språkförbristningar. Hennes ambition är att fortsätta sjunga mer på svenska för att lära sig språket bättre och enklare kunna kommunicera med människor i sin omgivning. Att kunna prata svenska stärker hennes självförtroende.

Genom kontakt med eldsjälarna Barbro och Göran Nygren i Grindtorpkyrkan har hon hittat en plattform där hon både kan sjunga och träna sin svenska.

När hon pratar om sin hemstad Zaporizhzhia blir hon sorgsen. Situationen i staden är mycket svår och varje dag hör hon om olika attacker och hur staden bombarderas.

När jag tänker på hur det är i mitt hemland så kan det kännas som om att man inte orkar leva. Men när jag sjunger mina ukrainska sånger här och människor ler mot mig då mår jag bra igen.

Hon beskriver musiken som sin medicin och är tacksam för att kunna ta med sig och förmedla Ukrainas hjärta här i Sverige. Sången hjälper henne att hantera kriget i hemlandet.

Sammanhanget och gemenskapen hon fått genom kyrkans verksamhet har gett henne styrka. Hon är själv ortodox kristen men kyrkosamfund spelar ingen roll för henne. Hon finner Gud i alla kyrkor.

Kyrkan är jätteviktig för mig. Det är min bästa vän, avslutar hon.