Skip to main content

Separatistisk workshopserie ska stärka jämställdheten i musikbranschen

Uppdaterad:

Den svenska musikbranschen har långt kvar till jämställdhet. Enbart 21 procent av Sveriges låtskrivare är kvinnor och kvinnliga upphovspersoner är fortsatt underrepresenterade på topplistorna (Källa: STIM).

Därför gör Studieförbundet Bilda Öst en stor satsning på jämställdhet och musikskapande.

Kvinnor och transpersoner blev inbjudna till en separatistisk workshopserie med tillhörande låtskrivarcamp. Där träffades 17 kvinnor vid tre tillfällen för att ta del av kunskap från kvinnliga, erfarna och framgångsrika låtskrivare och producenter, möta andra aspirerande musikskapare samt skapa musik tillsammans. Träffarna hölls på renommerade Studio K51 i Stockholm utifrån olika teman: Skriva låtar till artister, k-pop och film/tv-spelsmusik.

Det här är ett jättebra initiativ. Jag har fått mycket inspiration, kunskap om branschen och knutit nya kontakter, säger en av deltagarna.

Jag sökte den här kursen för att få chansen att skriva musik med andra. Som låtskrivare jobbar jag mycket med män så det kändes extra lockande med en möjlighet att skriva med kvinnor, säger deltagaren Caroline Duke.

Under projektets gång har det blivit tydligt att deltagarna vågar lite mer för varje låt de skriver och blir tryggare i sitt musikskapande.

Vi ser att den här kursen har betytt väldigt mycket för våra deltagares självförtroende, säger Elina Johansson, verksamhetsutvecklare på Bilda och ansvarig för kursen.

Mellan workshoptillfällena träffas låtskrivarteamen för fortsatt arbete med låtarna. Därefter ger workshopledarna feedback på det material teamen skrivit.

Det behövs flera sådana här tillfällen som både bygger upp och fångar upp kvinnliga musikskapare. Här befinner vi oss i ett tryggt rum där man får prova sig fram, säger Ellen Berg en av workshopledarna.

Med projektet vill Bilda stärka musikskapare i deras kreativa processer, ge deltagarna en ingång till branschen samt tillgång till de sammanhang, plattformar och resurser som folkbildningen har att erbjuda. Kursen genomförs med stöd av Musikförläggarna och deltagarna får även ta del av deras föreläsning om förlagsbranschen och upphovsrätt.

Två kvinnor som spelar keyboard i en inspelningsstudio.
En kvinna som arbetar på en bärbar dator i ett rum fullt av musikinstrument.
Två kvinnor som sitter vid ett skrivbord framför en dator.
En flicka som arbetar på en bärbar dator i en inspelningsstudio.