Skip to main content

Science fiction

Uppdaterad:

Det är trevligt att sätta sig ned med en kopp kaffe i församlingsvåningen. Ute lyser vårsolen och påminner om att det bara är tidig eftermiddag. I en grupp om sex personer i åldern sextioåtta till nittiosex håller ledaren Matilda en kurs i hur man använder sin smarta telefon.

Deltagarna är ombedda att ta med sig sin smarta telefon och ställa de frågor som de själva har. För en del har telefonen bara legat i byrålådan ett bra tag och samlat damm, för andra används den mer frekvent.

Att göra sin röst hörd, är en av utmaningarna när man möter en grupp seniorer som går mobilkurs. Tur då att kursledaren Matilda är rutinerad och är utrustad med både pondus, rutin och tålamod. För tålamod behövs – bland deltagare såväl som hos kursledare.

» För tjugo år sedan vara ju det här science fiction! «

Citat från en av deltagarna

 

– När man får fråga själv så får man ju svar på det man undrar, lyfter Per vid sista tillfället av fyra.

Kursledaren Matilda fyller i:

– Det är ju också meningen att man ska lära av varandra i gruppen och fortsätter uppmuntrande:

– Det är viktigt att tänka på det man har lärt sig, inte bara på det man inte förstår!

 

Någon i gruppen har lärt sig hur man rensar sin telefon, någon annan hur SJ-appen fungerar och hur man loggar in på 1177 med Bank-ID för att komma åt sin medicinlista.

Ofta är anhöriga de med kanske minst tålamod när det gäller att visa hur telefonen fungerar. Därför är det viktigt med andra forum där man får lära sig mer. Att prova själv stärker självförtroendet och gör en mindre rädd för att testa sig fram.

Enligt internetstiftelsens rapport från 2020 lever ungefär sex procent av svenskarna i digitalt utanförskap. I Bilda Sydöst verksamhetsplan för 2022 står det att studieförbundet ska:

Erbjuda verksamhet med syfte att minska det digitala utanförskapet med ett särskilt fokus på äldre och nyanlända. Vad passar då bättre än att ordna kurs utifrån deltagarnas behov?

– Jag trodde jag skulle slippa, men det gjorde jag inte, säger den äldsta deltagaren och möts av igenkännande skratt runt bordet.

En annan deltagare svarar:

– Jag trodde inte jag skulle slippa, men inte att det skulle vara så mycket! För tjugo år sedan var ju detta science fiction!