Skip to main content

Nya ord och mycket skratt på språkträning i Södertälje

Uppdaterad:

För många nysvenskar är språkcirklar ett bra sätt att få träna svenska och lära känna nya människor.

I rummet med trägolv och kakelugn på Storgatan 1 droppar 15 kvinnor in i olika åldrar, när klockan börjar närma sig tio en tisdag. De är här för träna svenska. Vissa har bott i Sverige närmare tio år medan andra kom hit för bara något år sedan. Hit, till Bildas kontor i Södertälje, kommer de för att få träna svenska tillsammans. Men minst lika viktigt är nog den sociala gemenskapen.

– Huvudsaken är att de har roligt, säger Tina Youssef, verksamhetsutvecklare på Bilda och ledare för studiecirkeln. Om de har roligt och skrattar när de är här, lär de sig förmodligen något också. Plus att de vill komma tillbaka.

Under en och en halv timme får de göra olika språk- och samtalsövningar. Tina ber dem para ihop sig två och två och berätta för varandra om ett minne eller en dröm. Den som lyssnat ska sedan återberätta vad den hört och förstått. Det visar sig vara en ganska klurig uppgift för många. Att prata svenska under två minuter är inte så lätt. Deltagarnas svenskakunskaper skiftar mycket.

– Inte fuska! ropar plötsligt Tina till Hanan, som har tagit upp telefonen för att kolla vad fjäril heter på svenska. Deltagarna får titta på en bild av ett djur och ska sedan säga på svenska vad det är. Hund och katt var inga problem för någon. Men igelkott var det ingen som kände till.

– Höst! ropar en av kvinnorna, när Tina visar en ny bild. Nej, häst!

Hanan och Samira berättar för de övriga i gruppen vad de har för matvaror på sina kort och vad de kostar.
Hanan och Samira berättar för de övriga i gruppen vad de har för matvaror på sina kort och vad de kostar.

Hanan och hennes bordsgranne Samira är mycket aktiva i alla övningar. Deras ordförråd verkar vara ganska stort. Om någon månad ska Samira göra nationellt prov i svenska. Hon är lite nervös.

– Men man måste våga också, säger hon. Här lär jag mig nya ord. Tina är jättebra. Det är ganska lätt att lära sig svenska men grammatiken är svår.

Hanan håller inte med. För henne är det svårare med uttalen.

Det är ganska lätt att lära sig svenska men grammatiken är svår.

Efter ett tag kommer fikat fram och språkövningar får pausa en liten stund. Just nu är det många som fastar eftersom det är fasteperiod inom ortodoxa kyrkan. Vissa äter inte någonting medan andra avstår från kött, fisk och andra animaliska produkter. Samira tar en kopp kaffe, men ingen kaka.

– Fastar du? frågar Samira mig. Prova, det är bra för hälsan!

Ljudnivån är hög under hela samlingen. Kvinnorna pratar och skrattar. Det är inte alltid så lätt för Tina att få dem att räcka upp handen innan de svarar på en fråga. Gruppen är egentligen lite för stor. Tina skulle vilja dela upp den i två men just nu saknas en ledare.

– Men det kommer komma en till senare, då kan vi dela upp gruppen så blir det lite lugnare.

Kvinnorna verkar dock klara ljudnivån ganska bra. De fortsätter skratta och prata med varandra när de säger hej då för den här gången. Nästa tisdag kommer de igen.

Tina tränar matvaror och siffror med Rana, en av deltagarna i studiecirkeln.
Tina tränar matvaror och siffror med Rana, en av deltagarna i studiecirkeln.

Du behövs!

Vill du engagera dig i verksamhet för personer som är nya i Sverige? Vi söker cirkelledare på många olika platser i Sverige.

Bli volontär!