Skip to main content

När teatern kom till äldreboendet

Uppdaterad:

Rollatorerna står parkerade längs väggarna, de tunga sammetsgardinerna är fördragna och en förväntan har spridit sig på äldreboendet Attendo Regementsgatan i Visby. De boende har bänkat sig framför den stora TV:n i de mjuka, sköna stolarna i samlingsrummet och ska nu få se några nummer från Länsteatern på Gotlands inspelade uppsättningar. Kan de inte komma till teatern får teatern komma till dem!

Filmen startar och de får se Länsteaterns chef öppna en knarrande dörr som leder in till teatersalongen. Ridån går upp och alla hälsas välkomna av skådespelaren Lennart Bäck, ett välkänt namn och ansikte på Gotland. Under kommande halvtimme skall de få se några nummer ur olika föreställningar som visats genom åren. Allt är inspelat live inför publik, så det blir som ”på riktigt”, men den här publiken får allting textat också.

Det första är ett sångnummer hämtat ut Systrarna Sisters från 2015, en föreställning av och med systrarna Josefin och Marie Nilsson, som gick för 52 slutsålda hus.

Och igenkänningen är stor.

­­– Det är systrarna från När som är så roliga och duktiga, säger någon högt i publiken! Till musik av Benny Andersson sjunger de en sång med alldeles för många ord och publiken njuter och skrattar om vartannat.

Sången övergår i en annan föreställning av och med Marie Nilsson från 2018 Mina drömmars land och de får se en scen som utspelar sig 1963 i ett kök på landet någonstans. Det lönar sig inte längre med smålantbruk och den stora frågan är vem som ska ta över gården, förhoppningar och drömmar. Många skrattar gott och länge åt det dråpliga samtalet i sketchen.

Efteråt pratar jag med en av de boende om vad han tyckte. Albert Lindholm bjuder in mig i sin lägenhet och vi slår oss ner. Han är upprymd och lycklig över den här stunden, som var alldeles för kort – han ville se mer.

Man sitter i fåtölj och pratar

– Det var verkligen nostalgi för mig att få se det här. Jag och min fru var mycket på teatern förut och vi såg flera av föreställningarna som ni visade bitar ifrån här idag, säger Albert och tittar länge ut genom fönstret.

Han har jobbat som sjöman och senare som kock. När han fick diagnosen alzheimer passade han och hans fru på att resa tillsammans över hela världen för att skapa fina minnen.

– Nu lever jag ett väldigt begränsat liv, säger Albert. Och det finns ingen möjlighet för mig längre att komma till teatern, så det här var helt fantastiskt. Och jätteroligt att få se godbitar från föreställningar som jag inte har hunnit se.

Text: Annica Grönhagen
Foto: Anna Ericsson

Folkbildning med seniorer

Det livslånga lärandet ska vara tillgängligt för alla! Att få känna, uppleva och bli berörd – hela livet. Vi har därför en rad olika verksamheter för och med seniorer. Det kan handla om att både få uppleva och uttrycka kultur. Att få träna sig i digitala verktyg för att lättare hantera sin vardag och kunna kommunicera med nära och kära. Eller att få minnas och reflektera över livet tillsammans med andra.

Tillsammans med kommuner, äldreboenden, föreningar och privatpersoner skapar vi verksamheten.

Är du nyfiken på att göra verksamhet med oss? Kontakta till närmaste Bilda-kontor så hjälper vi till.