Skip to main content

Här möts ukrainska kvinnor i konstnärligt skapande

Uppdaterad:

I studiecirkeln Design, Art, Craft & Integration träffas ukrainska kvinnor för att skapa konst tillsammans, möta svenska konstnärer och lära sig svenska.
- De här träffarna är ett fönster mot ljuset. Här får vi fokusera på att skapa och får glömma verkligheten ett tag, säger Elena, en av deltagarna.

Studiecirkeln Design, Art, Craft & Integration startades på initiativ av Bilda och leds av designern Stina Lanneskog. Cirkeln riktar sig till nyanlända med intresse för konst och design. Gruppen träffas fem gånger på workshops med svenska konstnärer och guidade turer i Stockholm. Under varje träff lär de sig svenska ord, samt får kunskap om svensk design och svenska tekniker.

Jag hoppas kvinnorna finner gemenskap, hittar varandra och ett nätverk som består även efter det här projektet. Att de får nya vänner som de kan gå på museum med i Stockholm och byta erfarenheter med, säger Stina.

Bland deltagarna finns smyckesdesigners, konststudenter, universitetslärare, landskapsdesigners, modeskapare, makeupartister, webbdesigners med mera. 20 kvinnor som flytt kriget i Ukraina, lämnat sina hem, karriärer, och liv.

Putin förstör inte bara vårt land, han förstör också våra liv. Jag hade ett smyckesföretag i Ukraina, men här lever jag i en konstant oro och kan inte fortsätta min verksamhet, säger Elena.

Bilda besöker gruppens andra workshop i studion Birkagatan 1 där Bettina Nelsson, produktdesigner, lär gruppen om nordisk möbeldesign samt ger dem i uppdrag att skapa varsin stol i miniatyr. Så fort deltagarna fått instruktioner och material sätter de i gång att skapa.

Det är väldigt intressant att studera skandinavisk design. Jag har lärt mig om form, färg och material, säger Tania som är universitetslärare på ett av Kievs största universitet.

Det är som terapi att få skapa, säger smyckesdesignern Maria. Jag blev inspirerad när jag läste om det här projektet. Vi känner oss så värdelösa här, det är viktigt att få skapa.

I slutet av workshopen fotar gruppen sina alster och skriver ned samtliga ord de lärt sig under kvällen. Några av kvällens ord? Gungstol, björk och limpistol. När en av kvinnorna ska gå kramar hon Stina och säger på ukrainska, en annan av kvinnorna översätter: ”Tack! Känslorna är överallt”.