Skip to main content

Genom Bilda möts olika kyrkor

Uppdaterad:

Gideon Worku har bland annat varit deltagare i studiecirkel för blivande diakoner, ett inter-ortodoxt ungdomsläger och brukar delta i den årliga inter-ortodoxa julkonserten i Göteborg. Han lyfter betydelsen av att möta andra från olika kulturer och traditioner.

I november 2019 deltog 34 ungdomar från 13 olika församlingar från 7 olika kyrkotraditioner på ett läger Bilda arrangerade. Merparten av ungdomarna var nya för varandra. Då det aldrig tidigare arrangerats ett läger mellan de olika ortodoxa kyrkofamiljerna var fokus på att få erbjuda en mötesplats för unga att samtala om sin tro och utmaningar de stöter på, på ett öppet sätt. Ungdomarna kom från etiopiska, eritreanska, syrisk ortodoxa, koptiska, serbiska, rumänska och armeniska kyrkotraditioner. Gideon minns tillbaka på ungdomslägret med glädje.

–  Det var väldigt kul och vi fick träffa många nya personer. Alla uppskattade att få möta olika kulturer och traditioner från samma religion. Jag tror inte att jag känner någon som inte skulle vilja ha det igen. Det var en helg att minnas!

Han berättar att det är både lärorikt och betydelsefullt att delta i en studiecirkel.

– Jag lär mig nytt av andra i gruppen hela tiden. Vi delar djupare saker av livet också.

Varje jul deltar Gideons kyrka i en inter-ortodox julkonsert tillsammans med andra ortodoxa kyrkor.  Julkonserten som startade 2011 i Göteborg har växt och är numera en återkommande och uppskattad tradition. Körer i olika åldrar med olika språk lovsjunger julhymner med sina tusenåriga kyrkliga traditioner och kulturer.

–  Julkonserten är väldigt omtyckt. Genom Bilda möts olika kyrkor.

 

Fler exempel från vår verksamhet

Att lära för att utvecklas
  • Artiklar

Att lära för att utvecklas

Seidi Kurt är ledare för en kör, en grupp diakonissor och den Syrianska Kvinnoföreningen i Göteborg. Hon lyfter betydelsen av att få träffa andra med olika k...

Den bästa versionen av oss
  • Artiklar

Den bästa versionen av oss

Cliff är ett band från Trollhättan som spelar svensk alternativ rock. Ja, eller fransk rock med finskt vemod som de själva ibland beskriver det. För bandmedl...