Skip to main content
Det är just nu problem att anmäla sig via hemsidan. Vi jobbar på att lösa det. Återkom senare eller kontakta kontaktpersonen för det arrangemang eller den studiecirkel du vill anmäla dig till.

digistämman – en digital musikfestival för och av folkmusiker

Uppdaterad:

Idén till digistämman – en digital musikfestival för och av folkmusiker – föddes ur Coronaepidemin. Det gick från idé till bokning på några dagar och i stort sett allt gjordes via mobilen.

Ivar Hedén Judt, enhetschef i Bilda Sydväst, fick idén till en digital musikfestival på väg hem från jobbet fredagen den 13 mars. Hans sociala medieflöde var fyllt av musikervänner som förlorat jobbet på grund av Corona. Tanken var att göra något både för musiker och för den folkbildande verksamheten. Han bollade idén med en kollega och lät tankarna flyga fritt under helgen.

På måndagen hade det landat i namnet digistämman och fokus på folkmusik. På tisdagen gjordes den första bokningen och sedan har det rullat på fort.

Att digistämman har blivit så väl emottagen och snabbt spridit sig beror framför allt på tajmingen. När marknadsföringen inleddes hade Ivar aldrig livesänt tidigare, men han utgick från att det skulle gå att lösa.

– Att vi kunde skapa arrangemanget så snabbt beror dels att jag som initiativtagare gick på magkänsla och körde fullt ut på min idé. Vi bollade såklart idéer kollegor emellan, men i princip började jag boka och marknadsföra ganska direkt utan att ha allting klart eller helt genomtänkt. Detta då jag bedömde att tajmingen var viktig, säger Ivar Hedén Judt.

I den här satsningen har i stort sett allt gjorts i mobilen, såväl arrangemanget som marknadsföringen utan förkunskaper om hur man livesänder konserter digitalt.

– Jag har nästan bara använt mobilen för att arrangera och marknadsföra digistämman. Allt går att ta reda på. Det var först igår jag lärde mig hur man livestreamar konserter på ett smart sätt. Och då hade jag alltså redan bokat och marknadsfört spelningar där vi skulle livestreama. Men det gick ju att lära sig och nu tror jag att det ska funka, säger Ivar Hedén Judt.