Skip to main content

”Det kan aldrig uteslutas att det går bra!”

Uppdaterad:

Från en tom kalender i början av pandemin, till en sommar och höst fylld av utomhuskonserter och digitala sångstunder för äldre. Det blev möjligt tack vare en passion för musik, stöd från Bilda och en stor skopa mod.

När corona-pandemin slog till bokades alla Jannika Häggströms uppdrag av inom loppet av en vecka. Hon är frilansande kulturarbetare och föreläsare, och som så många andra i kulturvärlden stod hon helt plötsligt utan jobb. Strax innan pandemin hade hon träffat Charlotte Backlund på Bilda Öst för att prata om att eventuellt börja leda sångcirklar för äldre inom Bildas koncept ”Vi sjunger hjärna”. Nu när kalendern blivit tom kunde hon börja realisera några av de idéer och tankar som hade kommit upp under samtalet med Charlotte. Det resulterade först i en digital mötesplats för människor i isolering. När det sedan började närma sig sommar startade hon och musikerkollegan Emma Elmer Eriksson projektet ”Mesta möjliga musik”, med Bilda i ryggen.

– Jag och Emma bestämde oss för att leva så att när det kommer en chans att göra musik, så gör vi det. Så får vi se hur det löser sig med pengar, berättar Jannika med ett leende.

Tack vare ett bidrag från Bilda kunde de köpa in en laddningsbar ljudanläggning, för att kunna göra spelningar utomhus. Många bäckar små ledde till att det till slut blev 40 st utomhuskonserter. Bland annat gjordes en turné på äldreboenden i Botkyrka och Danderyds kommun.

– Det var alltifrån små pittoreska innegårdar med blommande syrener till stora 10-våningshus med inglasade balkonger.

Jannika minns särskilt en dam på ett finskt äldreboende, som bara satt och gungade i en hammock, långt gången i sin demens. Men så spelade de en välkänd, svängig finsk tango.

– Då var det som att ett skal föll av henne! Hon sjöng med och kom till liv. Och personalen fick se att det här är hennes favoritsång, som de kan använda för att locka fram livet i henne. Sådana stunder ger mig hopp!

När det blev för kallt för att ha utomhuskonserter började Jannika istället hålla digitala sångstunder för boenden. Personalen kopplar upp sig på Zoom på en surfplatta, som de sedan kopplar till en TV eller annan större bildskärm. Då kan de boende se och höra Jannika och hon kan se och höra dem, hyfsat bra i alla fall. De kan önska låtar och Jannika kan fånga upp det som händer i rummet.

– Jag är alldeles förvånad över hur väl det har fungerat! Jag trodde inte att det skulle gå så bra.

De digitala sångstunderna fortsätter under 2021, bland annat på äldreboenden i Uppsala kommun.

– Under 2020 gick ganska mycket tid och energi åt att testa och lära sig. Nu vet jag vad som fungerar. Då går det att få till mer slutprodukt, så att säga.

Vad har du mer lärt dig under det här året?

– Jag har lärt mig att vara mycket mindre rädd. Att kasta sig ut på det här sättet, det var ofantligt modigt och det blev möjligt tack vare Bilda. Det var ingen som kunde veta om detta skulle gå bra, men det gjorde det! Det gick över all förväntan. Jag har fått ett mycket större förtroende för att det aldrig kan uteslutas att det kan gå bra. Att få vara i ett sammanhang med människor som också tänker så – då kan ju vad som helst hända!