Skip to main content

”Det finns något som passar var och en”

Uppdaterad:

Håkan Vidman är en glad pensionär som tillsammans med Bilda spridit musik, värme och glädje på äldreboenden runt om i Gävle i hela nio år.

Han har spelat och sjungit på äldreboenden flera gånger i veckan genom åren. Många, många äldre och såklart även personal och en och annan anhörig har fått möta honom och hans gitarr i sångstunder ute i samlingssalarna på boendena.

– Med mina sångförmågor blir jag ju inte anlitad som artist, men på boendena blir jag ändå uppskattad för jag arbetar med gamla sånger som många känner igen från den tid när de levde ett mer aktivt liv.

Håkan berättar att han delar ut ett textblad med så stor text som möjligt och att de sedan sjunger tillsammans.

– Till ackompanjemang av min mors gamla gitarr, lägger Håkan till. Privat är jag med i flera sångkörer och spelar folkmusik och uppskattar klassisk musik som Bach eller rock och blues.

Håkan har också haft en studiecirkel med livsnära samtal för män på en dagverksamhet för äldre i kommunen. En grupp som han ofta nämner och minns med stor glädje.

– Jag har varit pojke, man och gubbe i 75 år. Halva yrkeskarriären som ingenjör på Ericsson. Det kändes väl ok. Andra halvan av yrkeskarriären som yrkeslärare. Det kändes bättre.

Efter pensioneringen blev han sedan musicerande volontär på äldreboenden i stan.

– Äntligen något som kändes riktigt bra. Tänk på att det finns något som passar var och en. En vacker dag hittar man det!

Håkan berättar hur han känner sig rikt belönad varje gång han får se att en annan människa höjs till en större medvetenhet genom musiken.

– Det kan vara att någon lägger från sig textbladet och sjunger med av hjärtans lust eller att någon börjar stampa takten fast man trodde att de sov, säger Håkan.

Text: Eva Svensk