Skip to main content

Bilda samverkar med kulturhus för unga

Uppdaterad:

Ungdomens Hus är ett kulturhus för ungdomar i Uppsala som drivs av ungdomar. Sedan ett par år samarbetar Ungdomens Hus och Bilda, bland annat har Bilda två utrustade replokaler i huset som används för band som vill repa. Vår verksamhetsutvecklare Rasmus Nilsson arbetar halvtid som projektledare knuten till Ungdomens Hus för att både stötta föreningen och för att utveckla verksamhet tillsammans med föreningens medlemmar.  

– Detta är världens bästa jobb, jag var själv aktiv här för ett tiotal år sedan och fick då stort stöd av de projektledare som fanns här på den tiden. Det känns väldigt roligt att få ge något tillbaka, säger Rasmus Nilsson.

Sergej Laura Brändéns pappa var en av dem som var med och startade föreningen på 1980-talet. Huset invigdes 1986 och har sedan dess drivits på ett demokratiskt sätt av ungdomar själva. Sedan sex år tillbaka är Sergej  aktiv i föreningen och han hittade hit just via sin pappas tidigare engagemang. 

– Det roligaste med att vara aktiv i föreningen är att vara med och skapa ett förutsättningslöst ställe för unga att vara på, där de själva tar ansvar för sin fritid, säger Sergej.

Här finns inga vuxna som bestämmer utan ungdomarna sköter allt som rör huset, föreningen och planering av verksamheten tillsammans med många olika föreningarDet finns bland annat en konst, en spel- och en skateboard- och träningsgrupp i husetHjärtat är kaféet och den anslutande scenen, men här finns rum för många olika aktiviteter, däribland replokaler både med och utan utrustning.