Skip to main content

Att upptäcka oväntade saker hos sig själv

Uppdaterad:

När många människor möts kan mycket hända och nya insikter skapas. Lotta Pettersson berättar om vad hon tycker är så givande med att vara cirkelledare.

Lotta Pettersson är Ledare för studiecirklar och kurser inom hantverk och återbruk i Bilda Svealand.

Att får träffa människor som man annars inte skulle träffa tycker hon är det som ger henne allra mest i rollen som ledare.

– Det betyder att jag får träffa människor kring ett intresse och utveckla andra samtidigt som jag själv lär mig, säger Lotta.

Lotta beskriver studiecirkeln som en trygg form och där kan deltagare få möjlighet till nya upptäckter om sig själv och andra.

De som deltar i cirklarna upptäcker oväntade saker hos sig själva

– De som deltar i cirklarna upptäcker oväntade saker hos sig själva. Deltagarna går från träffen och kan känna att de faktiskt har utvecklats, att de har vuxit. Det händer ändå något speciellt när människor får träffas och byta tankar med varandra.

Genom alla år som Lotta varit cirkelledare är det svårt att lyfta fram någon speciell händelse som är extra minnesvärd. Men hon minns särskilt en återbrukskväll på Erikshjälpen.

Det kändes i luften att alla hade hittat lusten att skapa.

– Under dessa kvällar så skapar vi något nytt med material från Erikshjälpens second hand. Jag minns ett tillfälle då vi alla hade ett så tydligt flow. Alla var där med samma förväntan och det kändes i luften att alla hade hittat lusten att skapa. Det gav energi i rummet och smittade av sig på alla. Det är ett minne som jag återkommer till. Tillsammans så händer det något!

Även lite mer dråpliga minnen finns så klart.

– Det händer ju mycket när människor hamnar i samma rum.

Hon berättar om ett tillfälle från en kursdag i fritt broderi. Det klev in en kvinna i rummet som satte sig demonstrativt med armarna i kors och sa ”jag kan bara korsstygn, kan det här verkligen bli något?”. Vid dagens slut hade hon upptäckt möjligheten i sig själv att faktiskt kunna något mer. Hon satt och broderade fritt!.

– Det fria skapandet öppnade upp personen och gav nya insikter och kunskaper, avslutar Lotta Pettersson.

Fler berättelseer från vår verksamhet

Att lära för att utvecklas
  • Artiklar

Att lära för att utvecklas

Seidi Kurt är ledare för en kör, en grupp diakonissor och den Syrianska Kvinnoföreningen i Göteborg. Hon lyfter betydelsen av att få träffa andra med olika k...

Den bästa versionen av oss
  • Artiklar

Den bästa versionen av oss

Cliff är ett band från Trollhättan som spelar svensk alternativ rock. Ja, eller fransk rock med finskt vemod som de själva ibland beskriver det. För bandmedl...