Skip to main content

Musikschlaget

Musikschlaget är Sveriges melodifestival för musiker med funktionsnedsättningar som också arrangeras av personer med funktionsnedsättningar i ett samarbete med Bilda. Se finalen här nedan.

Se hela sändningen från Musikschlagets final 2019!

Finalen av Musikschlaget 2019 är avgjord – ett färgstarkt gäng tog hem segern!

Riksfinalen av Musikschlaget gick av stapeln i Sundsvall på lördagskvällen den 9 november. Tio finalister var med och tävlade i musiktävlingen som  Studieförbundet Bilda arrangerade för nionde gången tillsammans med Maitraiders.

Vinnare för kvällen blev ett färgstarkt gäng från Stockholm, Santiago Rubio & Big Blue Band med låten Tranquilo.

Tomas Håkki Eriksson, juryns ordförande läste upp motivering på scenen till publikens jubel:

Midvinternattens köld är hård. Stjärnorna på scenen gnistra och glimma. Ett färgstarkt gäng som höjde temperaturen i lokalen och pulsen på publiken. Hett som salsa, rivigt som tabasco men trots låtens titel tar bandet det allt annat än lugnt.

 

Se det vinnande bidraget till publikens jubel! Santiago Rubio & Big Blue Band med låten Tranquilo.

Höj volymen och lyssna på den underbara, svängiga låten igen! Musikschlagets vinnare 2019! Santiago Rubio & Big Blue Band med låten Tranquilo. Det går verkligen inte att sitta stilla. Dansa! 😀 🤸‍♂️💃

Gepostet von Musikschlaget am Sonntag, 10. November 2019

Om Musikschlaget

Musikschlaget är Sveriges melodifestival för musiker med funktionsnedsättningar som också arrangeras av personer med funktionsnedsättningar i ett samarbete med Bilda. På deltävlingar som arrangeras runt om i landet tävlar flera bidrag om en plats vid den stora finalen i Sundsvall där finalister från hela landet möts. I den årliga finalen deltar tio bidrag. Deltävlingarna arrangeras i april-maj varje år.

Final i Sundsvall

Finalen som alltid arrangeras i Sundsvall är en kväll fylld av glitter och glamour – precis som det ska vara när det är melodifestival. Under kvällen arbetar Maitraiders med att skapa de bästa förutsättningarna för alla artister som medverkar. De tar emot artisterna, riggar på scenen, ansvarar för greenroom och ser till att alla får vad de behöver.

För frågor och mer information, kontakta Olle Norberg.

 

Bakgrunden till Musikschlaget

Det började med en idé redan år 2006 när Maitraiders deltog i en internationell melodifestival i Atén. Idéen växte sig större, till en vision om en musiktävling där nya röster får höras, röster som kanske inte alltid får framträda i en professionell inramning, men som definitivt är värda att göra det. Konceptet har sedan utvecklats av Studieförbundet Bilda och redan första året 2011, förstod alla inblandade att vi varit med om att skapa något väldigt speciellt. Något som växer, mer och mer för varje år.

Musikschlaget – en melodifestival med mening! Som också ger mening till alla som jobbar med den, till artisterna och inte minst till publiken som blir större och större för varje år. Vi erbjuder glädje, spänning, dramatik och en plats i rampljuset för dem som kanske inte alltid får ta den plats de förtjänar.

Kooperativet Maitraiders musikservice är en arbetsplats i centrala Sundsvall som drivs av personer med beslut om insats enligt LSS. Gruppen driver kooperativet själva, under handledning. I Maitraiders verksamhet arbetar de dagligen med musik i olika former.

Musikschlaget på Youtube
Musikschlaget på Facebook
Musikschlaget på Instagram

Fler samarbeten, projekt och initiativ

Gefle Metal Festival

Gefle Metal Festival

Hårdrocksfestivalen Gefle Metal Festival är festivalen med fokus på musikens hårdare domäner. Sommaren 2020 firar vi fem år och passar på att utöka musikfesten från två dagar till tre dagar, med totalt tre scener.

Jurykriterier

Musikschlaget är öppen för musik av alla genrer och bedöms enligt följande kriterier. All bedömning skall ställas i relation till olika genrers och stilars förutsättningar.

1. Musikalitet, 1-5 poäng

Här bedömer juryn det musikaliska materialet och hur det framförs. Till exempel hur man hanterar sina instrument och hur man spelar tillsammans med varandra.

2. Orginalitet, 1-5 poäng

Här bedömer juryn originalitet, sound och personlig tolkning, oberoende av om man framför eget material eller andras musik.

3. Helhetsintryck, 1-10 poäng

Här bedömer juryn hur musiker/grupp lyckas med att nå ut till och beröra publiken. Här bedömer juryn om framträdandet är välrepeterat och väl förberett. Även spontanitet, spelglädje och utstrålning.