Skip to main content

Studiehandledning till boken Pilgrimsfärd för rättvis värld

Uppdaterad:

Välkommen att samtala om boken Pilgrimsfärd för rättvis värld! Vi uppmuntrar dig att läsa boken tillsammans med andra i studiecirkelns form. När ni som grupp samtalar med varandra fördjupas er egen förståelse av det ni läst, era perspektiv vidgas och nya insikter och tankar väcks. Studiehandledningen bjuder in till samtal som fördjupar din läsning och kan hjälpa dig och er att göra handling av budskapet i boken.

Pilgrimsfärd för rättvis värld är oumbärlig för resan till det heliga landet. Boken har kartor, bilder, historia, beskrivningar och fakta för möten med de kristna – oavsett om du reser ensam eller i grupp. Med bokens hjälp kan du besöka kyrkorna i Jerusalem, lära känna deras historia och ta del i deras gudstjänstliv. Genom reportage ges inblickar i unga palestinska kristnas vardag, präglad av ockupation, våld och hopplöshet. De delar också sina tankar om vägar till rättvisans fred.

Flera författare lyfter i boken fram ”folkrätten” som basen för fred och rättvisa. Ett annat återkommande tema är ”skapelsevänlighet” med vägledning för ett resande som är mer hållbart för allt levande.

Först som sist resonerar författarna om vad det konkret innebär att vara pilgrim idag. Här finns också böner och meditationer att använda under en pilgrimsfärd. Och två svenska institutioner i Jerusalem som arbetar med studier, resande och pilgrimsfrågor – Svenska teologiska institutet (STI) och Swedish Christian Study Centre (SCSC) – delar med sig av sina erfarenheter och kompetens.

Kontakta oss för att få hjälp att komma igång med din studiecirkel. Se kontaktuppgifter nedan.

Kontakta oss för att komma igång

Bilda Nord

Norrbottens län, Västerbottens län samt delar av Västernorrlands län (Örnsköldsviks, Sollefteå, Kramfors och Härnösands kommun).

Bilda Mitt

Jämtlands län, Gävleborgs län, Dalarnas län samt delar av Västernorrlands län (Sundsvall, Timrå och Ånge kommun).

Bilda Svealand

Värmlands län, Örebro län, Västmanlands län och Södermanlands län.

Bilda Öst

Stockholms län, Uppsala län och Gotlands län.

Bilda Sydöst

Östergötlands län, Jönkö­pings län, Kronobergs län, Kalmar län och Blekinge län.

Eva Danielsson

Verksamhetsutvecklare Samhälle, Möten i Jerusalem, projektledare Bilda Gårdshuset Norrliden

Bilda Sydväst

Västra Götalands län, Hallands län och Skåne län.