Skip to main content

Swedish Christian Study Centre

Uppdaterad:

Alldeles innanför Jaffaporten i gamla stan i Jerusalem hittar du Swedish Christian Study Centre. En lämpligare utgångspunkt för studier och möten med världen är svår att tänka sig. Från centrets takterass har du en unik utblick över de heliga platserna i gamla stan.

Unik bro sedan 90-talet

Sedan början av 1990-talet finns en unik möjlighet för svenskar att på ort och ställe lära sig mer om religion, kultur och samhälle i Israel och Palestina. Studieförbundet Bilda har i folkbildningens anda byggt en bro mellan Sverige och Mellanöstern genom att etablera ett studiecenter i Gamla stan i Jerusalem.

Bilda ser sig som den kristna kyrkans gäst i Jerusalem. Swedish Christian Study Centre (SCSC) utgör ett slags brofäste för kontakter mellan Sverige och det heliga landet. Centret är även en lokal mötesplats genom att hålla öppet för besök varje dag. Föreläsningar, konserter och utställningar arrangeras löpande.

Vid Jaffaporten

Swedish Christian Study Centre är be läget vid torget innanför Jaffaporten i Gamla stan i Jerusalem. Här passerar och möts judar, muslimer och kristna från Jerusalem, Israel och Palestina. Hit kommer också varje dag pilgrimer, turister och studiegrupper från hela världen för att innanför murarna se de heliga platserna. Detta är ett unikt läge för en svensk folkbildningsverksamhet, en lokalisering med speciella möjligheter och utmaningar.

Studieresor

Den centrala uppgiften för SCSC är att vara ett resurscenter för de 20–30 studieresor som Bilda arrangerar varje år.

Många studieresor genomförs med lokala grupper som har förberett sin resa genom en studiecirkel. Andra studieresor genomförs i samarbete med organisationer, skolor och andra utbildningsinstitutioner. Här kan SCSC medverka till att arrangera studiebesök, workshops och möten som knyter an till ett utbildningsprogram som i övrigt genomförs hemma.

Bilda arrangerar också kultur-, studie- och pilgrimsresor med särskilda teman. Skrivarkurser med en författare och pilgrimsvandringar är exempel på detta.

Volontärer, stipendiater och turister

Till Swedish Christian Study Centre finns möjligheter att komma som volontär eller stipendiat.

Volontären stannar som regel i tre månader och hjälper till med praktiska göromål, men fungerar också som värd och ansvarig för vår kaffeservering. Under senare tid har Bilda haft flera seniorvolontärer på SCSC.

Varje år utlyser Bilda ett Mellanösternstipendium. Stipendiet ger möjlighet till en månads närvaro i Israel och Palestina, för egna studier och upptäckande. Sökande ska vara aktiv i folkbildningsverksamhet eller i egen kulturell verksamhet.

Med sin placering vid Jaffaporten är SCSC en attraktiv plats för turister och tillfälliga besökare. Från takterrassen ges en hänförande utsikt över Gamla stan i riktning mot Olivberget. Inne i centret finns biblioteket, trådlöst internet och – inte minst – lugn och ro.

Personer

Studiguider och material om Jerusalem och det heliga landet

Arbetsmarknadskunskap
  • Material och metoder

Arbetsmarknadskunskap

Med hjälp av materialet ­Arbetsmarknadskunskap kan människor som står långt ifrån arbetsmarknaden idag erbjudas möjlighet till egenmakt och få konkret hjälp ...

Att se är att lära
  • Material och metoder

Att se är att lära

Hur kan jag förstå min livsväg? Hur kan det som igår kändes bra, idag upplevas inskränkt och kvävande? Att se är att lära är en bok om andlig mognad och är f...

Bibelskola Nära församling
  • Material och metoder

Bibelskola Nära församling

I samarbete med Bibelskola Nära församling, en del av Hyllie Park folkhögskola, Spricka bokförlag och Skillinge missionshus vill vi skapa samtalskvällar med ...

Bildas ledarväska
  • Material och metoder

Bildas ledarväska

Vill du ha pedagogiska verktyg för få igång samtal och funderingar i din studiecirkel eller grupp? Vår ledarväska innehåller verktyg för att stötta dig som ...

Bildas miljömaterial
  • Material och metoder

Bildas miljömaterial

Det här materialet är till för dig som är ledare, anställd eller förtroendevald i Bilda. Vi har tagit fram det för att göra det enklare för oss tillsammans a...

Bilderna som präglar oss
  • Material och metoder

Bilderna som präglar oss

Bilderna som präglar oss är ett material med åtta samlingar och är tänkt för hemgrupper eller bibelstudiegrupper. Ni ser tillsammans på videoklipp med underv...

Civilkurage i 10 steg
  • Material och metoder

Civilkurage i 10 steg

Civilkurage i 10 steg är en introduktion till civilkurage där du får du veta mer och dessutom öva dig på att vara modig. Genom övningar och korta filmer får ...

Demokratins grammatik
  • Material och metoder

Demokratins grammatik

En praktisk handbok i föreningsdemokrati – en verktygslåda för dig som vill bilda en ny förening eller utveckla en befintlig.

Rundvandring på Swedish Christian Study Centre

Alldeles innanför Jaffaporten i gamla stan i Jerusalem hittar du Swedish Christian Study Centre.

En viktig del av studiecentrets verksamhet är att planera och ta emot resegrupper från Sverige. SCSC är också en mötesplats för människor som bor i Jerusalem.

Möten

Lokalerna är väl anpassade för både stora och små samlingar; föreläsningar, konserter och allt vad det kan vara som händer här.

Samtal

Även för de mindre, mer intima mötena finns det rum på centret. I Jerusalemrummet går det utmärkt att samtala öga mot öga om allt det man upplever under ett besök i Jerusalem.

Böcker

Biblioteket är en av studiecentrets stoltheter. Här finns böcker om Mellanösterns historia ur en rad skilda perspektiv, om kyrkorna i landet, om judendom och islam. Samlingen med reseskildringar är det lätt att fastna i. Litteraturen är på engelska och svenska.

Utsikt

Från centrets många stora fönster har du en perfekt och fascinerande utblick mot livet i Jerusalems gamla stad. Från takterrassen är vyn ännu vidare.

 

Välkommen hit!