Skip to main content

”Det här är så bra, så jag delar in mitt liv i före och efter Musikschlaget”

Uppdaterad:

Musikschlaget, musikfesten för och av personer med funktionsnedsättningar firar sin elfte riksfinal i år. De har en trogen, återkommande publik som värdesätter stämningen och glädjen i Musikschlaget högt.

Musikschlaget är en musikfest som först har åtta regionala deltävlingar från hela landet där ett bidrag vinner och kommer vidare till riksfinalen. Tillsammans med två wildcards tävlar tio finalister om förstaplatsen. Alla andra kommer på andraplats. Kvällen kantas av glitter och glamour, limousiner och god stämning.

– När jag klev in i Musikschlaget kände jag att ”wow här är jag inte skitkonstig, här hör jag till”, säger Soy.

”Det här är på riktigt”

I Musikschlaget läggs stor vikt att ta hand om artisterna, att behandla dem som de stjärnor som de är, utan de eventuella fördomarna och förutfattade meningar som kan finnas i vardagen om man lever med funktionsnedsättning. Det finns få scener som Musikschlaget som kan ge dessa professionella förutsättningar.

– Musikschlaget betyder så mycket och det behövs scener för funktionsvarierade att stå på. Och vi skojar inte med det här, det här är på riktigt, vi tullar inte på någon kvalité och det blir bättre från år till år. Artisterna får komma och bli stylade som superstars. Man får håret, glitter, värsta sminkningen. Det är på riktigt och det är exceptionellt proffsigt ljud. Jag vill fortsätta med det här år efter år för att få se alla artister vara sitt bästa jag, man får vara den man är, säger Soy.

Johanna Hasselryd och Soy Johansson från Maitraiders.

Så bra att man flyttar

Soy är glad och har en sprudlande personlighet och att hon gillar Musikschlaget är det ingen tvekan om. Efter hennes vinst i Musikschlaget visste hon vad hon skulle göra.

– Efter att jag hade vunnit Musikschlaget 2015 slog det som en smocka genom mig att det här vill jag göra. Det här är så bra, så jag delar in mitt liv i före och efter Musikschlaget, säger Soy.

Hon bestämde sig, men vägen gick inte spikrakt. Engagemang och viljestyrka krävdes men idag jobbar hon med musik och i dagverksamheten Mait året runt.

– När jag träffade Maitraiders och upptäckte att det fanns dagverksamhet som höll på med utvecklade saker – det ville jag med. Så då kollade jag om det fanns en sådan verksamhet i mitt närområde och hörde efter i min kommun, men de sa att det inte fanns en sådan efterfrågan och att jag då fick flytta istället, så det gjorde jag. Så bra är Musikschlaget, så man flyttar, säger Soy.

Musikschlaget – årets viktigaste evenemang

Musikschlaget har en trogen publikskara som återkommer år efter år.

– Man får höra flera som säger att ”vi kan inte missa Musikschlaget, det går inte, det måste man vara på”, säger Olle Norberg, enhetschef på Bilda.

– Ja alltså jul, halloween, påsk, familjehändelse, dop, födelse – saksamma det är Musikschlaget som gäller! Så bra är Musikschlaget, instämmer Soy.

Stämningen inför finalen är bra och förväntansfull.

– Det känns bra, det är ett rutinerat gäng. Flera har varit med från start, både Peder och Alexander har varit med från 2011 när vi gjorde den första riksfinalen, det är en trygghet i det, säger Olle Norberg.