Skip to main content

Studiematerial kring globala målen

Uppdaterad:

Vad är de globala målen? Hur kan enskilda människor och församlingar bidra till en hållbar utveckling? Vad säger Bibeln om fattigdom, ojämlikheter, rättvisa och klimatkrisen? Sikta på målen är ett studiematerial som på ett lekfullt och pedagogiskt sätt vill stimulera till medvetenhet och engagemang i globala frågor.

De globala målen är den mest ambitiösa agendan för hållbar utveckling som världens länder någonsin antagit och finns till för att uppnå fyra fantastiska saker till år 2030: att avskaffa extrem fattigdom, att minska ojämlikheter och orättvisor i världen, att främja fred och rättvisa, och att lösa klimatkrisen. För att uppnå detta behöver vi engagera oss, skaffa kunskap och förändra hur vi gör saker. Det här materialet är framtaget av Bilda tillsammans med Lepramissionen Sverige för att på ett lättsamt sätt sprida kunskap och skapa förutsättningar för engagemang och nya synsätt.

Upplägg

Studieguiden bygger på sex träffar där gruppen får lära sig mer om de globala målen och reflektera över hur de kan bidra till målens uppfyllelse. Fyra av träffarna kretsar kring ett av de övergripande målen: att avskaffa fattigdom, att minska ojämlikheter och orättvisor i världen, att främja fred och rättvisa, och att lösa klimatkrisen. Under den avslutande gången får gruppen tillfälle att samtala om vad de har lärt sig och hur de vill fortsätta att engagera sig.

Materialet består förutom studieguiden av 18 små kuber, en för varje mål, samt en om lepra, två lådor för placering och förvaring av kuberna, en uppbyggbar jordglob samt ett kunskapstest och en utvärdering.

Materialet är framtaget tillsammans med Lepramissionen Sverige och har finansierats av Svenska missionsrådet, SMR, och Sida. Ansvaret för innehållet är uteslutande Bilda och Lepramissionens.

Studieguiden kommer i tryckt format tillsammans med resten av materialet. Du kan även ladda ner studieguiden på den här sidan.

Vill du veta mer eller få tillgång till materialet?

Hör av dig till någon av kontaktpersonerna längre ner här på sidan så hjälper vi dig.

Bilda Nord

Norrbottens län, Västerbottens län samt delar av Västernorrlands län (Örnsköldsviks, Sollefteå, Kramfors och Härnösands kommun).

Bilda Mitt

Jämtlands län, Gävleborgs län, Dalarnas län samt delar av Västernorrlands län (Sundsvall, Timrå och Ånge kommun).

Hanna Bosenius

Verksamhetsutvecklare kyrka (Föräldraledig)

  • E-post hanna.bosenius@bilda.nu
  • Fast telefon 0243-88 702

Bilda Öst

Stockholms län, Uppsala län och Gotlands län.

Bilda Svealand

Värmlands län, Örebro län, Västmanlands län och Södermanlands län.

Bilda Sydöst

Östergötlands län, Jönkö­pings län, Kronobergs län, Kalmar län och Blekinge län.

Bilda Sydväst

Västra Götalands län, Hallands län och Skåne län.