Skip to main content

En boost att veta att Trallkedjan finns

Uppdaterad:

Jenny Holmberg har haft musik och sång som intresse i hela livet och har studerat musik och dans i både lång-och kortkurser. Hon har gått Bildas digitala studiecirkel Trallkedjan, en sångcirkel med fokus på folklig trall.

Jenny Holmberg har gått flertalet musikkurser på folkhögskolor, i helgkurser och i studieförbundscirklar. Sången har hon alltid burit med sig i olika konstellationer och efter några år i USA saknade hon sångsammanhangen i Sverige. När coronapandemin kom skapades fler digitala utbud som möjliggjorde att hon trots avståndet kunde delta i svenska sångworkshops. När hon sedan reste tillbaka till Sverige hittade hon Bildas sångcirkel Trallkedjan.

– Det var så jag upptäckte att man kunde sitta på Zoom och ändå vara i ett musikaliskt sammanhang, berättar Jenny.

Vad gör man då i Trallkedjan. Att ”tralla” är att sjunga utan att ha en text med innehåll. Man framför en melodi på stavelser som ligger bra i munnen till exempel ladi dej ladi då. Detta är vanligt inom folkmusik när man vill tralla till dans.

Digital sångcirkel med fokus på folklig trall

Trallkedjan är en sångcirkel arrangerad av Bilda som har fokus på folklig trall. Att tralla är en del av vår folkmusiktradition och innebär att sjunga, utan ord och mer som ett instrument som man alltid bär med sig. Genom att lära tillsammans, med och av varandra, kan erfarna trallare få inspiration och nyfikna nykomlingar få en bra ingång till att börja tralla. Träffarna hålls av olika ledare som delar med sig av sin repertoar, sin personliga stil och sina tips. Just intresset för folkmusik fick Jenny efter att haft folksångerskan Gunnel Mauritzson som lärare för över tjugo år sedan. Jenny fastnade för musiken, både att lyssna på och att sjunga till.

– Folkmusiken är riktigt härlig att hålla på med. Jag har dansat folklig dans också, och blev så avundsjuk på de som kan spela till dans, att vara den som driver dansgolvet. Trallandet blir ett sätt att känna på det. Det är väldigt skönt att sjunga utan att tänka på ord, säger Jenny.

Cirkeln genomförs digitalt med andra trallande deltagare, där ljudet är avstängt för alla utom för ledaren. Det kan innebära att även den förlägnaste deltagaren vågar sjunga och leva ut stundens musikalitet. Även fast cirkeln är digital menar Jenny på att timmen i cirkeln medför en känsla av gemenskap och sammanhang

– Stämningen är väldigt fin. Jag har inte varit så aktiv socialt under träffarna men vi har en gemensam chatt. Det är en öppen och go stämning. Vi har också en social mediekanal, så det finns en sådan social gemenskap också, säger Jenny Holmberg.

Det minsta möjliga blir extra betydelsefullt

Trallkedjan är inne på sin fjärde termin och Jenny har haft fullt upp med annat just den här tidsperioden. Men hon menar på att cirkeln ändå medför en viktig funktion av att hålla sitt sångintresse vid liv.

Det har varit en boost att komma ihåg att sångsammanhangen finns därute. Jag tycker att det är fantastiskt och jag blir glad över att ha en livlina kvar tills jag kan komma tillbaka till musiken mer aktivt igen, säger Jenny.