Skip to main content

Folk och kultur

Vi deltar även i år i Folk och Kultur, den nationella samlingsplatsen för kulturpolitik i Sverige och Norden. Den tredje upplagan av konventet genomförs 5–8 februari 2020 i Eskilstuna.

Med över 130 programpunkter under fyra dagar och en tematik som spänner från demokrati, miljö och jämställdhet till integration och kulturpolitik är Folk och Kultur den ledande mötesplatsen för konstens och kulturens betydelse i demokrati- och samhällsutvecklingen.

Förutom samtal, debatter och seminarier, presenterar Folk och Kultur ett digert program av professionella konstnärliga föreställningar och upplevelser.

I år medverkar vi med tre programpunkter

Demokrati, delaktighet & rock’n’roll

Torsdag 6 februari – 14:30 - 15:30, Hyresvärlden, Munktell Science Park

Myndigheten för Kulturanalys konstaterar i sin rapport att det kulturpolitiska målet om allas delaktighet tyvärr inte uppnås – utom inom ett område: den egenutövande kulturen som finns inom bl a studieförbunden, där musiken är allra störst.

Studieförbunden är basen i svenskt musikliv och avgörande för de senaste decenniernas stora musikframgångar. Men musikcirklar leder inte bara till att du lär dig spela, de är också en skola i demokrati. Trots detta har de kommunala anslagen till studieförbunden stadigt skurits ned de senaste 25 åren.

Vad krävs av kulturpolitiken på olika nivåer för att uppnå delaktighetsmålet? Vilka konsekvenser får fortsatta nedskärningar?

I seminariet varvas samtal med livemusik med medlemmar ur bandet Among Lynx.

Medverkande:

  • Johan Söderman – professor i barn- och ungdomsvetenskap, folkbildningsforskare, Göteborgs universitet
  • Ebba Ringborg – utredare, Studieförbunden i samverkan
  • Moa Brandt – musiker, Among Lynx
  • Elin Öberg – musiker, Among Lynx
  • Sara Thorstensson – utvecklingsansvarig Kultur, Studieförbundet Bilda.
Två bandmedlemmar på scen
Läs mer om seminariet

Svenska med sång – sjung dig in i språket!

Fredag 7 februari – 11:05 - 11:15, Lilla scen, Stiga Sports Arena Fri entré

Projektet ”Svenska med sång” vill ge människor som kommer till Sverige från andra delar av världen en språngbräda in till det svenska samhället genom att sjunga språket.

”Svenska med sång” erbjuder ledare metodstöd och kompetensutveckling för att skapa språkinlärning och integration genom sång.

Projektet vänder sig till ledare för språkkörer, språkcaféer, familjekörer och sjung-med-ditt-barn-grupper med flera liknande verksamheter. Ett särskilt ledarmaterial ligger till grund för de sjungande gruppernas gemensamma arbete.

”Svenska med sång” är ett projekt som drivs av Studieförbundet Bilda tillsammans med Equmeniakyrkan.

Medverkande:

  • Lina Fridblom – verksamhetsutvecklare Kultur, Studieförbundet Bilda
Glada människor i en publik
Läs mer om seminariet

Diasert med Sara Parkman

Fredag 7 februari – 13:00 - 14:00, Konsertsalen, Scenkonst Sörmland

Musik, kulturpolitik, queerteori, folkbildning, antinationalism – Sara Parkman är en mångsysslande kreatör med stort samhällsengagemang: folkmusiker, kompositör, dramatiker, skribent mm. 2010 startade hon nätverket ”Folkmusiker mot rasism”.

2016 kom debutalbumet ”Sara Parkmans skog”. Tillsammans med Samantha Ohlanders skapade hon 2017 skivan och föreställningen ”Matriarkerna”.

Sara har också skrivit och turnerat med föreställningar som ”Nationalparken” och ”Fäboland”. Hennes nya hyllade album ”Vesper” tar avstamp i helighet och tradition – men är lika mycket en käftsmäll mot andefattigt marknadstänk och egocentriska världsbilder.

Möt Sara Parkmans musik och tankar i en diasert (dialog + konsert) där livemusik vävs ihop med samtal.

Medverkande:

  • Sara Parkman – musiker, sångare, kompositör, dramatiker.
  • Sara Thorstensson – utvecklingsansvarig Kultur, Studieförbundet Bilda.
Kvinna som dricker vin vid ett fint dukat bord
Läs mer om diaserten