Skip to main content

Folk och kultur

Uppdaterad:

Folk och Kultur i Eskilstuna är en årlig samlingsplats för kultur och kulturpolitik i Sverige och Norden – en återkommande plattform för inspiration, upplevelser och lärande.

Innehållet skapas i samverkan med externa arrangörer, utställare och representanter från kulturlivet, politiken, myndigheter, organisationer, ideella sektorn och landets 21 regioner. Förutom samtal, debatter och seminarier, presenteras konstnärliga föreställningar och upplevelser.

Initiativtagare till Folk och Kultur är Länsteatrarna i Sverige, Regional Musik i Sverige och Länsmuseernas Samarbetsråd, projektägare är den ideella föreningen Kulturlyftet. Konventet har utvecklats i nära samarbete med Eskilstuna kommun och Region Sörmland.

 

I år erbjuds över 200 programinslag från över 170 medverkande organisationer.

Läs mer om Folk och Kultur och årets program på deras hemsida.

Bilda på Folk och Kultur 2023

Studieförbundet Bilda är även i år en av arrangörerna av program under Folk och Kulturm med tre seminarier och en konsert. För deltagande i dessa krävs deltagarpass, som kan köpas här.

Musik som hopp – 8 februari 13.30–14.15

En stor och viktig fråga idag är: Var finner vi hopp? Ett av svaren är: I musiken. På vilket sätt kan musiken ge oss hopp? Är hoppet ett slags ”bieffekt”, en självklar del av kulturen och konstens kraft? Eller kan musiken aktivt användas för att skapa hoppfullhet?

Medverkande:

Carin Åkesson, sång- och körpedagog, körledare

Janice Kavander, artist, sångerska

Ulf Jederlund, musikterapeut , universitetslektor, Stockholms Universitet.

Moderator: Lina Fridblom, verksamhetsutvecklare Kultur, Studieförbundet Bilda

Plats: Stiga Sports Arena B-hallen

Konsert med Feras Charestan och Ali Shaker – 8 februari 16.45–17.30

Feras Charestan kommer från Syrien och är en av världens främsta qanun-spelare. Han har bland annat spelat med den berömda libanesiska sångerskan Fairouz och framträtt som qanunsolist med symfoniorkestrar och varit medlem i både popgrupper och nutida musikensembler. Numera bor Feras i Södertälje.

Även Ali Shaker kommer från Syrien. Han är en framstående saz-spelare och

har medverkat på en mängd olika skivor och inspelningar med många av arabvärldens största stjärnor. Ali har bott i Sverige sedan 2012 och har studerat vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm.

Medverkande:

Feras Charestan, qanun-musiker.

Ali Shaker, saz-musiker.

Plats: Lokomotivet

Funkismusik – så funkar det – 9 februari 15.30–16.15

Charlotte Ollward berättar om verksamheten Funkiskulturverkstad som hon driver i Örebro. Hon har mångårig erfarenhet av att jobba med kultur tillsammans med personer som har en funktionsvariation. Hon har bland annat genom Örebro kommun producerat Funkismellon, grundat och producerat Funkissommarfestival, Funkissommarstream och FunkisJulstream.

I samarbete mellan Studieförbundet Bilda och Örebro kommun startar nu Charlotte upp studiecirklar med inriktning på kultur för personer som har en funktionsvariation.

Med på seminariet är två deltagare från verksamheten.

Medverkande:

Charlotte Ollward, kulturpedagog, Örebro Kommun, verksamhetsutvecklare, Studieförbundet Bilda Svealand.

Philip Jurland, sångare, underhållare, medlem MPF Voices, vinnare Musikschlaget 2022.

Simon Ledstam, verksamhetsutvecklare Kultur, Studieförbundet Bilda Svealand.

Plats: Torget, Munktell Science Park

Vad innebär ”folk” i folkmusik? – 10 februari 14.15–15.00

Vad innebär ”folk” i folkmusik?

Folkmusik och annan folkkultur kan vara många saker; idén om ”folket” och dess kultur har genom åren kunnat fogas in i olika sammanhang och berättelser. Kulturens öppnande och befriande kraft är något som kan förena och ena. Det finns flera exempel på folkmusikens betydelse i kampen för demokrati och mänskliga rättigheter – men den har även utnyttjats för exkluderande och nationalistiska syften. Var befinner sig folkmusiken idag? Hur hänger det estetiska uttrycket ihop med vad som uttrycks?

Medverkande:

Owe Ronström, professor emeritus i etnologi, musiker, radioproducent.

Sofia Joons, folkmusiker, medlem i den estniska gruppen Nased Köögis, doktorand i musikvetenskap vid Åbo Akademi.

Anna Möller, folkmusiker, kompositör, violinist.

Moderator: Oskar Kvant, utvecklingsansvarig Kultur, Studieförbundet Bilda.

Plats: Ångvälten/Tändkulan, Hotel Bolinder Munktell

Programmet lördagen 11 februari riktar sig mot en bred allmänhet och har fri entré. Då kan du bland annat träffa vår region Bilda Svealand på utställartorget i Stiga Sports Arena. De presenterar sin verksamhet i monter nr 7.