Skip to main content

Cirkelsnack med Joel Halldorf

Alla jagar vi efter det heliga, det som ger existentiell svindel, och vi söker svar på eviga frågor som: Vem är jag, vad är meningen – och finns det något som är värt att kallas heligt?

Sverige kallas ibland för världens mest sekulariserade land, men det heliga existerar som en underström också i det sekulära. Det menar författaren och teologen Joel Halldorf som i sin bok Gud: Jakten undersöker de existentiella strömmar som flyter genom vår samtid.

Halldorf visar att jakten på det heliga finns överallt – i såväl politik och konsumtion som religion och radikalisering. Han placerar en rad så kallade sekulära fenomen sida vid sida med religiösa rörelser som amerikansk kristen höger, islam, pingstväckelse och Knutby-församlingen och argumenterar för att det inte är så stor skillnad på religiösa och sekulära som vi ibland antagit.

Joel Halldorf är docent och högskolelektor i kyrkohistoria vid Enskilda högskolan i Stockholm. Halldorf skriver ledare för tidningen Dagen och är medarbetare på Expressen Kultur. År 2018 var han aktuell med boken Gud: Återkomsten. Varför religionerna kommer tillbaka och vad det betyder (Libris).

Cirkelsnack med Joel Halldorf utgår från boken Gud: Jakten – Om de existentiella strömmar som flyter genom vår samtid. Förbeställ ett signerat exemplar av boken här!

Digital studiecirkel

Vi kommer att använda oss av Learnify, en digital mötesplats för att kommunicera, samarbeta, dela erfarenheter och lära av varandra. I plattformen finns också verktyg för att skapa och dela digitala, interaktiva material.

Upplägg

Varje studiecirkel består av 3-5 förinspelade filmklipp. Det kan vara föreläsningar, intervjuer eller samtal.

Som deltagare får du ett inlogg till en sluten studieplats på Learnify. Varje vecka publiceras ett nytt filmklipp som du tittar på när det passar dig. Du och din grupp kan sedan samtala utifrån filmklippet via en chattfunktion. Om ni önskas ses på riktigt för att föra samtalen kring det ni sett går det självklart också bra! Läs mer om Cirkelsnack och hur det fungerar här.

Intresseanmälan

Klicka på knappen nedan för att komma till formuläret där du kan göra en intresseanmälan. Vi kontaktar sedan dig när vi fått ihop tillräckligt med anmälda för att starta en cirkel. Om ni är en befintlig grupp, kontakta oss så hjälper vi er vidare!

Startklara cirklar

Anmäl dig nedan